21
Вт, Май
9 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 1.703 кг сребърни накити откриха в бельото на румънска гражданка митнически служители и гранични полицаи  на ГКПП Капитан Андреево.

Дамата пътувала в лек автомобил с румънска регистрация. Колата, марка „Фолксваген Пасат", е пристигнала на ГКПП Капитан Андреево от Турция на 01.05.2018 година. Шофьорът и неговите две спътнички, всички румънски граждани, са заявили пред българските митнически служители, че не внасят нищо за деклариране. Автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка. По време на проверката и при личен преглед на пътуващите в колата румънски гражданки в бельото и по дрехите на една от тях митническите служители откриват изделия от бял метал. От сутиена, долното бельо и джобовете на панталона на дамата са иззети 571 сребърни бижута, сред които 408 медальони, 43 пръстени, 24 гривни, 25 синджира и 71 чифта обеци.

Направената експертиза от  вещо лице  е установила, че сребърните бижута са с висока проба 925, с общо тегло 1.703 кг и са на стойност  6 800  лева. Контрабандните сребърни изделия са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата. На румънската гражданка е съставен акт за нарушение на Валутния закон.