25
Нед, Окт
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Трима са предпочели „развод по взаимно съгласие“. Води се дисциплинарно производство срещу гранични полицаи

Седем митнически инспектори от ГКПП Капитан Андреево са санкционирани с най-тежкото дисциплинарно наказание – уволнение. Те са получили заповедите си за освобождаване от служба на 11 януари т. г. Мотивите за елиминирането им от работа са базират на чл. 107, ал. 1., т. 3 от Закона за държавния служител – без предизвестие и без полагащо им се обезщетение.

Общо 10 митнически служители и четирима гранични полицаи бяха обвинени във вземане на подкупи след мащабна операция на звено „Антикорупция“ на МВР и ДАНС на 30 септември 2016 г. Трима от митничарите са подали доброволно молби за напускане, а останалите 7 явно ще водят дела за неправомерно уволнение.

За граничните полицаи процедурата е по-различна – те са отстранени от работа и срещу тях е възбудено дисциплинарно производство. Едва след като нарочно назначената по случая комисия се произнесе, ще стане ясно дали и как ще бъдат наказани.

Митническите инспектори Константин Глушков, Костадин Чорбаджиев, Симеон Николов, Детелина Андонова, Валери Казаков, Петър Христов, Златко Пасев, Пламен Русев, Любомир Апостолов и Йордан Кундурджиев, както и капепенците Георги Сирмов, Петър Нацков, Мариян Куртов и Галин Иванов бяха обвинени за искане и получаване на рушвети.

Както „Старият мост“ писа, първоначално най-тежката мярка „задържане под стража” бе наложена на граничните полицаи Георги Сирмов, Петър Нацков, Мариян Куртов и митничарите Константин Глушков, Костадин Чорбаджиев, Симеон Николов. Срещу митническите инспектори Любомир Апостолов и Пламен Русев не можели да бъдат направени обосновани предположения, че са извършили престъплението, в което са обвинени, и им бе наложена най-леката мярка – подписка. Колегата им Валери Казаков бе пуснат под домашен арест, защото неговото име се съобщава от свидетеля с тайна самоличност 001, но не като поискал или взел подкуп. В същото време за взел парите се посочва Петър Христов, който пък въобще не е привлечен като обвиняем.

Двама от арестуваните при операцията са били освободени ден по-рано. Митническата служителка Детелина Андонова, която страда от онкологично заболяване, е пусната срещу парична гаранция 2000 лв. Срещу 5000 лв. гаранция е излязъл и направилият самопризнания Йордан Кундурджиев. Защитниците на обвиняемите твърдят, че точно той е бил хванат с белязани пари.

Обвинението се позовава на свидетелските показания на защитен свидетел 001, който се занимавал с автобусни превози от Истанбул за Букурещ. Адвокатите твърдят, че той дори не успял да разпознае някои от обвинените при процесуално-следствените действия след арестите.

Най-големият сухопътен пункт в България и ЕС осъмна на 30 септември м. г. със спряно движение и в двете посоки около 6,30 часа. Заради блокадата бързо се натрупа опашка от чакащи превозни средства. На Капитан Андреево не бе допуснат и автобусът, превозващ застъпващите дневна смяна митнически служители.

Акцията стресира пътуващите и изнерви шофьорите, останали в тапата на границата. Имаше много полиция, разбягаха се митничари и граничари, проснаха ги на земята с белезници, разказаха очевидци. В същото време са извършени обиски и претърсвания на лица, служебни помещения, жилища, автомобили и др. на 14 адреса в 4 града на Хасковска област, както и в други градове.

Акцията се отрази на работата на пункта в следващите дни. Гранични полицаи и митнически инспектори искали да напускат и си търсели друга работя. Някои дори са подали молби и рапорти за напускане или преназначение.

През последните години на ГКПП Капитан Андреево са проведени няколко зрелищни операции срещу корупционни практики. През януари 2015 г. с 2 подкупа бе арестуван и.д. шефът на свиленградската митница Тодор Караиванов. След 2 месеца той бе пуснат под гаранция от 5000 лв. Впоследствие бе възстановен на работа, но отказа да заеме предложената му служба към Митница Бургас. През март 2015 г. задържаха 26 души, сред които 13 митничари и трима гранични полицаи за участие в разбит канал за контрабандни цигари. Те също са на свобода, а делата им все още текат.

По-рано, на 29 януари същата година, съдът оправда 3 граничари и 6 митничари по делото „Граница". Тогава всички бяха оправдани по повдигнатите им обвинения от Софийска градска прокуратура. Впоследствие те заведоха и искове и осъдиха държавата. Припомняме, че през юли 2010 г. операция под същото име завърши без резултат.

В началото на миналата година ГКПП Капитан Андреево отново беше блокиран от спецченгета. Тогава бяха арестувани четирима гранични полицаи за вземане на подкупи от нелегални мигранти. Разследванията и съдбните саги с тях продължават.

Досега не е известно служител от ГКПП Капитан Андреево да е бил вкаран в затвора заради вземане на подкуп.

Снимка: Интернет

СМ