26
Пон, Юли
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт
dezinfekДезинфекцията заработи на 30 юли заради дерматит по животните в Турция
 
Пуснаха в действие дезинфекцията на ГКПП Капитан Андреево. Скандалният „златен гьол“ заработи вчера. Фирмата, която ще прибира таксите, остава същата - „Пи Еф Си“. Цената на услугата е 5 лв. за лек автомобил и 20 лв. за камион. Отварянето на дезинфекцията се налага заради върлуващия заразен дерматит по животните в Турция, споделиха запознати.
Връщането на таксата изненада неприятно пътуващите през границата. Само за месец загубата ми заради таксите за дезинфекция е около 2 400 лв., което е заплатата на двама служители, сподели собственик на транспортна фирма. По официални данни „златният гьол“ на пункта внася в хазната около половин милион лева на месец. Средно на денонощие у нас от Турция влизат над 1000 автомобила, близо 60 автобуса и повече от 500 камиона.
Припомняме, че не веднъж дезинфекцията е спирана и пускана в експлоатация. Последно локвата присъхна през април т. г. Тогава животновъди се вдигнаха на протест, за да бъде пусната, но исканията им не бяха изпълнени. В началото на 2009 г. пък заради множество сигнали за злоупотреби със събираните такси дезинфекцията също бе преустановена. Заради епидемията от шап в Турция обаче в началото на 2011 г. отново заработи.
Впрочем, от началото на тази година Турция въведе санитарна такса от 15 евро само за български камиони, които преминават през граничния пункт Капъкуле. За леките коли пари не се взимат. Смята се, че въвеждането й е ответна мярка срещу дезинфекцирането на турски тирове на ГКПП Капитан Андреево. Първоначалната идея на турските власти бе санитарната такса да бъде задължителна за всички МПС, влизащи в Турция през пункта, но в последствие остана само за българските тирове и камиони.
СМ