23
Чет, Сеп
25 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

ggggggggggggggggВаньо Танов пое временно организацията на ГКПП Капитан Андреево. Кметът, общински съветници и спедитори от Свиленград искат среща с генерала и отпадане на щателните проверки

 

Зам.-началникът на свиленградската митница Георги Костадинов бе назначен за временен ръководител на ведомството до провеждането на конкурс, но не повече от 6 месеца. Това стана в деня, в който изтече 3-месечният договор на досегашния изпълняващ длъжността – Стефан Марашев. Марашев от своя страна се връща на старото си работно място като главен митнически инспектор в отдел МРРБ. Неговият приемник Костадинов има 18 години стаж в митницата, като от 2004 г. до май 2014 г. бе неин заместник-началник. Досега на два пъти я е оглавявал временно, като под негово ръководство службата е постигала рекордни резултати.

В медийното пространство като и. д. началник на тукашното териториално управление се завъртя името на зам.-началника на Митница Столична Юлиян Мирков. Много е възможно в по-дългосрочен план именно той да оглави Митница Свиленград.

Заповедите на двамата бяха връчени лично от директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов на 27 май. Рокадите в тукашната митница обаче далеч не бяха причината генералът да дойде в Свиленград. Той бе командирован на ГКПП Капитан Андреево за създаване на необходимата организация на работа на митническите служители. Спешните мерки са предприети заради извиващите се дни наред опашки от камиони на българо-турската граница. Решението Танов да се заеме с контрола на най-големия сухопътен граничен пункт в Европа бе оповестено след спешна среща между министъра на финансите Владислав Горанов, директора на Агенция „Митници”, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и превозвачи. На срещата представители на транспортния бранш се оплакаха от това, че губят време и пари от дългия престой на камионите им на границата.

По думите на Владислав Горанов проблемът на превозвачите е в организацията на работата на пункта, а не в нормативните актове, които Агенция „Митници” издава във връзка с режимите на работа. Освен това, финансовият министър уточни, че именно причината, поради която е освободен Стефан Марашев, е че не може да се създаде организация на граничния пункт. И допълни, че Марашев сам е заявил, че няма капацитет, за да се създаде достатъчно добра организация на пункта. За трайното разрешаване на проблема на ГКПП Капитан Андреево, според Горанов, е необходимо подобряването на инфраструктурата на митническия пункт. По думите му, през последните няколко години, реконструкцията и ремонтът са били доста лошо организирани. Министърът обясни, че нищо не е направено както трябва, което е наложило в рамките на този мандат да се обявяват допълнителни обществени поръчки, за да бъде асфалтиран митническият пункт.

На въпрос дали проблемите по границата не се дължат на предприетите мерки срещу контрабандата и заради липсата на служители, финансовият министър отговори, че освен организацията на работа, друга причина са натрупалите се проблеми, както от турска страна, така и от българска. Горанов обясни, че става въпрос за митническите режими по оформянето на транзита и на движението като цяло на стоки в режимите, които фигурират в ЕС. Финансист № 1 на държавата заяви, че са изпратени допълнителни екипи, за да може да отпадне и последното съмнение, че проблемът е в броя на митничарите на граничния пункт. Според него голяма част от служителите, които виждат нов начин на работа и засилен контрол върху тяхната дейност, са немотивирани. Според Ваньо Танов проблемът с големите опашки на границата не може да бъде решен с увеличаване на митническите служители, не могат и да бъдат извършвани толкова бързи проверки. „Пет камиона да влязат и те задръстват съответните трасета. Трябва да отидат на рентген и да бъдат върнати обратно, а мястото не е с неограничени размери. Да не забравяме, че на Капитан Андреево продължава строителството и половината част не е асфалтирана, което също създава голямо затруднение", коментира Танов.

Работим много сериозно, без прекъсване, стараем се максимално. Не може изобщо да се говори, че правим саботаж и забавяме трафика – сподели пред „Старият мост“ митнически служител. – Просто има въведени нови процедури, обстойни проверки, документацията е повече и затова по-бавно става обработката на камионите. Но няма съществена разлика в броя на преминалите за една смяна преди новите изисквания и сега.“

Часове преди да стигне до Капитан Андреево Ваньо Танов е бил в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов. Малко преди 16 часа в сряда той влязъл на пункта с джип на „Гранична полиция" и започнал инспекция на работните места за обработката на влизащи и излизащи МПС-та. Танов ще остане в Свиленград до края на седмицата, а в зависимост от резултатите – може и за по-дълго. През това време на ГКПП Капитан Андреево ще бъдат монтирани камери за наблюдение.

СМ