06
Нед, Дек
22 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

HRR9113От началото на годината досега над 120 000 са задължаните ментета

 

С всяка измината година си наблюдава ръст на опитите за внос на стоки, нарушаващи правата върху интелектуалната собственост, на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от митница Свиленград. От началото на годината досега над 120 000 са задържаните фалшификати, с близо 10 000 повече от цялата минала година. Сред най-често конфискуваните изделия са облекла, парфюми и козметика, спортни обувки, чехли, джапанки, чанти, портмонета, етикети. Произходът на ментетата е основно от Турция.

Нелегалните стоки имитират предимно продукти на световноизвестните търговски марки Nike, Adidas, Armani, Nokia, Tommy Hilfiger, FC Barcelona, Zara, Chanel и др., а в областта на детските стоки „HELLO KITTY“ и „DISNEY“. Пренасянето им става както с камиони, така и с леки автомобили и автобуси. Средно в 15-20 от около 700 превозни средства, влизащи на ден от Турция, митничарите се натъкват на незаконен товар, заяви вр.и.д. началник на свиленградската митница Тодор Kараиванов.

Фалшификатите, освен че нарушават правата на лицензираните производители, са и вредни за здравето на потребителите, тъй като при изработването на изделията са използвани некачествени, дори и опасни материали. Това е и причината при задържането на такива стоки те да бъдат унищожавани. В събота, в присъствието на представители на правопритежателите на марките и журналисти, под контрола на митница Свиленград бяха унищожени над 1500 бр. дрехи, 1000 парфюма и 300 маратонки. От началото на годината досега пък са ликвидирани 17 381 текстилни изделия, 2009 спортни обувки, 5 289 парфюми и тоалетни води, 495 батерии, 200 часовници и 370 хартиени етикети, всичките нарушаващи правата на интелектуалната собственост, посочиха от митницата.HRR8904