16
Нед, Май
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Спедиторска фирма от Свиленград е замесена в нелегален внос от Турция на фалшиви стоки, носещи логото на защитени световноизвестни търговски марки. Каналът бе разкрит в сряда при специализирана операция на антимафиоти. По първоначална оценка на експерти нанесените щети на правоносителите са за над 330 000 лева, съобщиха от МВР.

Акцията е проведена на територията на цялата страна от служители от сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”, съвместно с колегите им от сектор „Контрабанда” и ГДБОП – ОБОП – Пловдив, под прякото наблюдение на Софийска градска прокуратура.
В хода на операцията било установено, че каналът е функционирал в продължение на няколко години - стоките били закупувани от различни търговци на едро на територията на Истанбул. Впоследствие били складирани и подготвяни за транспорт в голямо депо, контролирано от известен на българската полиция сирийски гражданин.

Нелегалната стока, опакована в големи денкове и обозначена по съответния начин за разпознаване, била транспортирана през ГКПП Капитан Андреево от свиленградска спедиторска фирма и обмитявана на митница „Кремиковци”. Заявените стойности в митническите документи, издадени на софийска фирма, били многократно занижени. След пристигане на каргото, ментетата били пренасяни до склад в столицата, откъдето са транспортирани до различни клиенти в цялата страна.
След проведените процесуално-следствени действия били установени огромни разминавания в митническите декларации, внесената стока и стойностите по фактурите. Извършителите действали основно на територията на София и Пловдив чрез специално изградена за целта мрежа за разпространение на стоките.
Организатори на групата са 59-годишната П.С. от Пловдив и 48-годишен виетнамски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България.

Срещу нелегалните вносители и търговците са образувани две досъдебни производства по чл. 172б от НК.
СМ