23
Вт, Юли
40 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

kpp 350 250Вече тече реорганизация на движението на пункта, премахват административна сграда

Дълго чаканата реконструкция и рехабилитация на най-големия сухопътен граничен пункт в България - Капитан Андреево, най-сетне започна. Ремонтът ще се извършва поетапно, без да бъде затваряна границата. В момента тече реорганизация на движението, поставят се огради и се оформят нови коридори, по които да влизат и излизат превозните средства. Новата разстановка е обсъдена и договорена в края на миналия месец на среща между началника на тукашната митница Тодор Караиванов и шефа на ГПУ – Свиленград комисар Георги Калайджиев.

При извънредната организация на движението ще са затворени около 50% от територията на пункта. Остават отворени трасетата вдясно и вляво. Платната за изходящи леки коли и автобуси се трансформират за изходящи и входящи. Коридорите за входящи тежкотоварни автомобили пък вече ще се ползват за излизане и влизане в страната. На практика при първия етап ще бъде реконструирана средната част от територията на пункта. Вече се събаря и административна сграда, ще я последват и други.

При мащабния ремонт движението на колите и работата на службите на ГКПП Капитан Андреево ще бъдат силно затруднени. Гранична полиция и митницата ще извършват проверките на една линия, ще се налага изчакване в колона на автобусите и тировете при инспекциите,заради редуцирането на платната ще се струпват и леки коли. Според специалисти би било редно да се отвори т. нар. зелен коридор, който е регламентиран в европейското законодателство. При него със специален статут се ползват бизнесмени, туристи и др., които получават статут на преминаващи, декларирали, че не пренасят стоки в нарушение на митническия режим. Хванат ли ги в нарушение обаче, властите моментално конфискуват всичко и съставят актове.

След реконструкцията граничният пункт ще разполага с 36 трасета на вход и изход. Той ще заема 185 декара и ще бъде свързан с автомагистрала "Марица". Строителството най-вероятно ще продължи минимум 2 – 3 години. Дейностите предвиждат свързване на пункта с магистралата, изграждане на допълнителни платна, разрушаване на част от сградите и построяване на нови административни здания, направа на нова инфраструктура.

Средствата в размер на 39,5 млн. евро са осигурени със заем от Международната банка за възстановяване и развитие, 13 млн. евро е съфинансирането от държавния бюджет. Заемното споразумение е от 2007 г., но строителството започва след дългогодишно протакане. От граничните служби препоръчват на пътуващите докато трае реконструкцията да избират други маршрути, например през ГКПП Лесово или през Гърция.

СМ