19
Нед, Май
23 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

2 088 детски спортни блузи с логото „FC Barcelona” и името и номера на Лионел Меси задържаха митническите инспектори на Капитан Андреево. Две седмици след като феноменалният аржентинец спечели „Златната топка” на FIFA за 2011 г., ментета на екипа му вече пътуват към немския пазар в ТИР с турска регистрация.

Камионът е пътувал от Турция през България за Германия, натоварен с декларирани 293 колета. Митническите служители на Капитан Андреево го селектират за щателна митническа проверка, при която става ясно, че броят на декларираните колети отговаря на превозваните. Митничарите обаче продължават проверката и след отваряне на колетите откриват в тях видимо неистинските 2088 детски блузи с логото на каталунския гранд и името и номера на звездата му Меси. Блузите са задържани на основание чл. 78 от ЗМГО и са уведомени заинтересованите маркопритежатели.

Митнически експерти коментират, че фалшификаторите определено следят конюнктурата на пазара на спортни стоки и неслучайно брандират ментетата си с името на Лионел Меси, който спечели за трета поредна година „Златната топка”, победи в Примера дивисион, Шампионската лига, Суперкупата на Испания, Суперкупата на Европа, Световното клубно първенство и вкара 55 гола за ФК „Барселона” през 2011г.
При щателната митническа проверка на колетите в товарния отсек на същия камиона митничарите откриват и огромно количество недекларирани спортни панталони. От 34 чувала те изваждат общо 10 670 спортни панталона. Почти половината от спортните панталони са от актуалния вид „седем осми”, над 4 хил. чифта са дълги, а над 1 500 чифта – къси. 
По случая е съставен акт за митническо нарушение.