28
Вт, Сеп
19 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Специалисти трябва да решат настойката алкохол ли е, или лекарство

Цялата наличност от шведска горчивка иззеха от аптеките в Свиленград митнически служители от тукашното управление. Това стана, след като на ГКПП Капитан Петко войвода митничарите конфискуваха 396 половинлитрови бутилки с билковата настойка, за което „Старият мост“ писа.

Шишетата без бандерол били открити в автомобила на 54-годишния нашенец Демир Р., който пътувал от Германия за Гърция. На свиленградчанина е наложена глоба от близо 2 000 лв., понеже експертиза доказала, че алкохолното съдържание на горчивката, произведена в Унгария, е 42% и митничарите сметнали, че това е акцизна стока. Демир Р. обаче протестирал, като посочил, че шведска горчивка се продава масово и в аптеките като лекарство. Тогава служителите предприели проверки и иззели с протоколи около 30 бутилки. В една от аптеките открили само една бройка, която била австрийско производство, тя имала и акцизен бандерол. Останалите били произведени в Унгария и нямали лепенка за платен акциз. Намерената в аптеките също 42-градусова шведска горчивка обаче била с регистрационни номера на етикетите, както повелява Законът за лекарствените средства. Освен това, налице бил и официално регистриран вносител. Имало и известна разлика в етикетите в сравнение с конфискуваните на границата бутилки.

От Митница Свиленград са изпратили запитване до Агенция „Митници“ дали спиртната настойка от билки е акцизна стока, или не. Тъй като въпросът явно е казусен, не са иззети шишета с горчивка от аптеките в Любимец, Харманли и др.

След като в предишния брой на „Старият мост“ бе публикувана информацията „Шведска горчивка вгорчи нашенец“, хората проявяват повишен интерес към билковата настойка, казаха фармацевти.

Оригиналната шведска горчивка се произвежда посредством накисване на подбрани билки в чист алкохол, без да се използват подсладители. Приема се два до три пъти на ден в неголямо количество - 1 чаена лъжичка, разтворена във вода, чай или неразтворена, според вкуса на потребителя. Продава се и в електронни магазини като хранителна добавка.

СМ