20
Сря, Ян
16 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

shoshkovaСлед конкурентен подбор за титуляр на поста е назначена Светла Шошкова. 16 митничари дислоцирани на жп гарата, опасяват се от съкращения

Свиленградската митница вече има втори заместник-началник, след като постът беше вакантен в продължение на малко повече от година. За титуляр е назначена досегашната ръководителка на отдел „Акцизи“ Светла Шошкова. Другият зам.-началник е Георги Костадинов.

Както „Старият мост“ писа, мястото бе освободено на 17 юли м. г., когато договорът на изпълняващата временно длъжността Ваня Цветкова изтече. Тогава бе обявен конкурентен подбор, но кандидати не се явиха. Процедурата бе задействана отново тази пролет, като право на участие в подбора получиха само служители от управлението в Свиленград, които са с ранг от началник сектор нагоре. Явиха се трима кандидати, като Шошкова е получила най-висока сумарна оценка от теста и интервюто, казаха от митницата. От 16 август тя е назначена за зам.-началник с безсрочен трудов договор, подписан лично от началника на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

44-годишната Светла Шошкова работи в системата на митниците от 1991 година. Преминала е всички стъпала на йерархията – инспектор, старши инспектор, началник сектор, а от 1 юли 2006 г. е началник на отдел „Акцизи“. Завършила е икономика в УНСС, има следдипломна квалификация по „Международни икономически отношения и митническа политика“, владее английски език. Мнението и на предишните, и на сегашното ръководства, а и на колегите й е, че е безупречен служител и безспорен професионалист в работата. Най-вероятно ресорът, който ще й бъде възложен, отново ще бъдат акцизите.

Междувременно стана ясно, че 16 митничари, и то съкратени при голямата чистка от 2009 г. и върнати от съда, са дислоцирани на митническия пункт на жп гарата. Последната партида от 8 души бе изпратена на 18 август. Опасяваме се, че ще бъдем съкратени, както това стана в Митница Бургас, сигнализираха някои от тях в редакцията на „Старият мост“. Там върнати от съда служители били турени на митническия пункт на нефтопристанище „Росенец“, който пък бе закрит. Това се налага заради реорганизация на работата, тъй като броят на работещите там митничари е твърде голям, обясниха от Агенция „Митници“. Вносът и износът ставали по електронен път и, ако се налагало, щели да бъдат пращани мобилни групи.

„Оптималният вариант от създаването на пункта досега на жп гара Свиленград е да има на смяна по трима, а сега са по 6 – 7 души, които се гъчат в една стая с два стола. От 11 – 12 станаха 28 митничари на този пункт – посочиха те. - Няма работа за толкова хора, идва само един влак. По някое време ще кажат, че сме много, и ще ни съкратят.“ Някои от служителите вече са подали заявления за преместване на жп гарата и са получили заповеди. Те са от администрацията и различни отдели в митницата.

„Действително съм подсилил състава на жп гарата, понеже има много работа, служители излизат в отпуск и на пункта са необходими още хора – сподели началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов, потърсен за коментар. - Всеки месец се извършват такива рокади. Промените са временни – за един-два месеца.“

СМ