24
Сря, Юли
35 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

kapitanandreevoБен Кнапен впечатлен от ГКПП Капитан Андреево, не казва готови ли сме за Шенген

Впечатлен съм от факта, че сте постигнали много, разполагате с цялото необходимо техническо оборудване и  имате отлично сътрудничество с Фронтекс.

Това заяви холандският министър по европейски въпроси и международно сътрудничество Бен Кнапен, който посети ГКПП Капитан Андреево в четвъртък. Гостът пристигна с хеликоптер и се запозна с работата на тукашния граничен пункт. Той обаче отказа да коментира дали България е готова за влизане в Шенгенското пространство и каква е позицията му по въпроса с реформирането на Шенген и възстановяването на граничния контрол в зоната. Тук на тази граница целта ми не е да дискутирам този въпрос, ще направя това по-късно в София, каза холандският министър. По всичко личи обаче, че страната му е скептична за включването ни в Шенгенското пространство. Холандия, както и Германия, Франция и други страни обявиха, че ще блокират присъединяването на София и Букурещ, докато не постигнат резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, който придружаваше Бен Кнапен в посещението му, заяви, че България ще продължи да кани представители на европейските страни, които са скептични относно готовността ни за членство в Шенген, за да могат на място да се уверят, че промените на границата са необратими и устойчиви. Искаме да им покажем, че за нас Шенген не е привилегия, а голяма отговорност, каза още зам.-министър Георгиев.

В интервю за БТА преди посещението си в България пък Бен Кнапен коментира, че без добре функциониращ правен ред, без ефективни мерки за борба с корупцията и организираната престъпност е трудно да се охраняват ефективно граници. „България вече отговаря на техническите критерии. Присъединяването към Шенген обаче не може да зависи само от техническите аспекти, въпроси, свързани с управлението също са включени. Холандия оценява и е силен поддръжник на упоритата работа на вашето правителство в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и в реализацията на съдебните реформи. Но е видно от докладите на Европейската комисия, че остава още много работа да се свърши“, заявява Кнапен.

СМ