15
Съб, Юни
31 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Имената на още 3-ма служители оповести Комисията по досиетата

Четирима от началниците, ръководили свиленградската митница от 1990 г. насам, са били агенти на репресивния апарат на комунистическата власт – Държавна сигурност. Това оповести Комисията по досиетата в свое решение от 15 февруари т. г. Комисията е извършила проверка на директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори в Агенция „Митници“ - общо 907 души. Тя е установила принадлежност към ДС на Анастас Демирев, Николай Проданов, Павел Лилянов и Филип Александров, управлявали тукашното ведомство в различни периоди от време. Освен на ексшефовете, в списъка на комисията фигурират имената на бившия зам.-началник Стефан Марков, бившия главен счетоводител на митницата Иван Герджиков и началникът на митническо бюро от 2002 г. насам Цветан Юрганчев.

Анастас Демирев е бил щатен служител на ДС, той е ръководил тукашната митница до декември 1991 г.  Павел Лилянов пък е бил ръководител на направление 1992 г. до 1995 г., а  шеф на ведомството - от 1995 г. до 1997 г. Той е вербуван от майор Павел Георгиев и е имал агентурен псевдоним Горан. Агент Сидер пък било тайното име на Николай Проданов, който е вербуван от Вълчо Стоянов на 30 ноември 1988 г. Проданов е начело на свиленградската митница от 2001г. до 2002 г. Четвъртият и най-скорошен ръководител, който е бил агент на ДС, е Филип Александров. Той освободи поста миналата година, когато съдът възстанови на работа Стефан Марашев. Александров имал псевдоним Андрей.

Агентурно име Досев е носел бившият главен счетоводител на митницата Иван Герджиков. Ексзам.-началникът на митницата от ноеври 1995-а до октомври 1996-а година Стефан Марков пък бил агент Киров. И двамата са бил вербувани от Георги Щерев. Сътрудник на ДС е и Цветан Юрганчев под псевдоним Петров. Той е началник на митническо бюро към Митница Свиленград от април 2002 г.

Както е известно, самият  директор на Агенция „Митници“ в момента - Ваньо Танов, е принадлежал към структурите на някогашната Държавна сигурност.

СМ