28
Съб, Ное
18 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Страдащи от хронични заболявания не искали да бъдат трудоустроени, нспекцията по труда даде разрешение да бъдат съкратени

Девет служители от свиленградската митница, страдащи от хронични заболявания, бяха уволнени от работа. Това стана, след като при повторнот запитване Инспекцията по труда в Хасково даде разрешение болните, които по закон са закриляни от Кодекса на труда, да бъдат съкратени. Така аут от лелеяната гранична служба вече са Стоян Колев – Будьо, Петър Пейчев – Боянският майстор, Нели Райкова, Лозко Димов, Кирил Янев Киризиянев, Георги Добрев Янакиев, любимчанинът Пеньо Пальонов, Стойчо Русев и Митро Лилянов. Отстраняването на деветимата бе готвено още в края на миналата година, когато в митницата бе извършена тотална чистка.

Тогава те са получили предизвестия за предстоящото уволнение и са представили документи, издадени от Трудово-експертна лекарска комисия, че страдат от тежки хронични заболявания. От Агенция „Митници“ съответно са поискали разрешение от Инспекцията по труда в Хасково болните да бъдат съкратени, но са получили отказ. Така деветимата страдащи от хронични заболявания като диабет, исхемична болест на сърцето, и др. останаха на работа. Те са отказали и да бъдат трудоустроени и предпочели въпреки здравословното си състояние да се трудят с голямо натоварване при тежки условия на плаца, и то на смени. Агенцията повторно е сезирала Инспекцията по труда и втория път вече е получила разрешение за съкращаването им от митницата. За други трима обаче – Красимир Варсамов, Костадин Георгакиев и Господин Господинов, не е получена „карт бланш“ за уволнение и те остават на служба.

Както „Старият мост“ писа, за хроничните заболявания на служителите ръководството на свиленградската митница разбрало едва когато са започнали големите съкращения миналата година.  Преди няколко месеца обаче всички работещи на трудов договор във ведомството бяха задължени да попълнят декларации дали попадат или не под защитата на чл. 333 от Кодекса на труда. Около 180 – 200 митничари са заявили дали страдат или не от исхемична болест на сърцето; активна форма на туберкулоза; онкологично заболяване; професионално заболяване; психично заболяване; захарна болест. Бременните жени пък са обявили състоянието си. Според Наредба № 5 от 1987 г. тези категории работници са защитени от закона от уволнение. Те могат да бъдат съкратени само с изричното съгласие на Инспекцията по труда. Около 40 души са заявили, че имат заболявания от посочения списък, попълнили са съответните графи в декларацията и са представили епикризи. При това положение обаче те не трябва да дават нощни смени и да работят при неблагоприятни условия на платното. От друга гледна точка пък не могат да скрият болестите си, защото няма да могат да разчитат на закрила от закона при евентуално уволнение.

СМ