17
Пон, Юни
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Обявеният за свръхчестен кандидат за младши митнически специалист Костадин Стефанов настоява Агенция „Митници“ да осветли как се е взело крайното решение за резултатите от  конкурса. Макар и първенец на теста за лоялност, той не попадна сред петимата избраници на комисията, а остана резерва.

Костадин Стефанов е изпратил до специалистите от отдел „Човешки ресурси“ в Агенцията запитване за критериите, по които е станало класирането, но не е получил отговор. Тогава е написал отворено писмо, в което се казва:

Миналата седмица изпратих писмо до Вас, в което Ви помолих Агенция "Митници" да излезе с ясно становище за критериите, по които бяха и ще бъдат назначавани кандидатите за длъжността "Младши специалист контрольор за Митница Свиленгард".

Агенция "Митници" изцяло игнорира моята молба, с което отвори широко врати за различни версии и хипотези в регионалните медии относно начина на провеждане на конкурса и избора на кандидати.

В писмото, което бях адресирал до Вас, Ви обясних, че Агенция "Митници", получи от предходните правителства едно много тежко наследство и изключително лош имидж. С този имидж Агенция "Митници" трябва да се бори непрестанно, докато възвърне доверието на хората в тази държавна институция. Част от тази борба изисква абсолютна прозрачност за работата на агенцията. Докато в Свиленград имаше голям медиен интерес при провеждане на конкурса и този конкурс придоби и национална медийна изява, то при вземането на крайните решения, тази прозрачност доста избледня. Агенция "Митници" преустанови актуализацията на своя електроннен портал относно конкурса и крайните решения останаха загадка не само за мен, като лично заинтересован от изхода на конкурса, а и за широката общественост! Появиха се имената на спечелилите кандидати, които са показали доста нисък брой точки на теста за интелигентност с едно изключение на Мирослав Борисов, а другият кандидат с най-висок брой точки (Мариян Колев) и кандидата с най-висок резултат от теста за лоялност Костадин Стефанов, бяха пратени в резервите! В това време в Свиленград, където всеки всекиго познава и всичко се знае, тръгнаха слухове, че тарифата за назначение била 10 000 €.

Искам да кажа, като кандидат достигнал до последното ниво на конкурс, че никой никога не ми е правил намек или внушение, че трябва да платя, за да бъде одобрена кандидатурата ми!

В Свиленгард с въвеждането на новата система за контрол и мониторинг, човешкият фактор бе сведен до един разумен минимум. Въпреки това много неща все още зависят от лоялността и честността на митническите служители. И докато Агенция "Митници" - Свиленград я разнасят като чучело из националните медии и става ли дума за корупция, все Свиленград им е в устата, то другите митници се радват на един медиен комфорт, на който и правителството би завидяло.

Ще Ви дам един пример, с който искам да подчертая, че лоялността и честността на вашите служители е от първостепенна нужда, както за Агенция "Митници", така и за държавата. След въвеждането на новата система на КПП"Капитан Андреево", трафикът на камиони-цементовози се измести през КПП"Лесово". Това са циментовози с турска регистрация, които се движат по направление Турция - Р Македония. Тези циментовози имат един основен проблем: агрегатите, които се използват за прехвърляне на цимента, са монтирани върху задвижващата ос и вместо допустимите 11 500 кг на ос, те дават претоварване винаги 1 000 кг до 1 500 кг, т.е. 13 000 кг. Те се движат от КПП"Лесово" или за КПП"Станке Лисичково" или КПП "Гюешево", тези два маршрута са дълги около 500 км, което е с 100 км допълнително вместо през "корумпирания" КПП"Капитан Андреево". Тези камиони минават с 20€ през КПП" Лесово", а колко вземат на излизане от България (КПП"Станке Лисичково и КПП"Гюешево")? Защото и там служителите са се явили на конкурс, чиито правила и критерии никой не е разбрал, а Агенция"Митници" без разяснителна кампания е взела авторитарно решение! Проблемът на Агенция"Митници" в провинциални райони като Свиленгард или около КПП"Лесово", КПП"Станке Лисичково", КПП"Гюешево" е, че държавата е най-големият работодател, а друга хубава работа лесно не се намира. И когато държавата губи контрол върху входовете на страната ни (тези циментовози имат общо по 100 влизания всеки месец ), губи огромни суми от нелоялни свои служители, то липсата на пари в бюджета за каквото и да било звучи цинично!

 

Костадин Стефанов,

Свиленград