Митница
Инструменти
Шрифт

Назначават трима свиленградчани и по един от Хасково и Димитровград

Избрана в конкурса за младши специалист контрольор в свиленградската митница се отказа от кантара. Хасковлийката Йорданка Атанасова, която постигна втори резултат на теста за интелигентност – 46 точки, е депозирала писмен отказ да бъде назначена на длъжността, за която кандидатстваха 240 мераклии от цялата страна. Атанасова е една от петимата, определени от нарочна комисия за победители сред 43-мата, изслушани на третия етап от конкурса - интервю. Четирима са пък резервите. Междувпрочем, до интервюто бяха допуснати 44 души, но жена от Димитровград не се е явила.

Сред избраниците е и единият от двамата с най-голям сбор точки – 47, от всички явили се на теста за интелигентност – Мирослав Борисов от с. Левка. Свиленградчанките Соня Данева с 33 т. и Мария Георгиева с 36 т. също ще получат заповеди за назначение. На толкова желаната гранична служба ще постъпи и Адриян Вълев от Димитровград с 34 точки от теста за интелигентност. Късмет след отпадането на Йорданка Атанасова е извадил единият от резервите – хасковлията Петър Георгиев, който е поканен да заеме освободеното от нея място. Освен  Атанасова, има и други отказали се от работа в свиленградската митница. Костадин Стефанов, който на теста за лоялност постигна максимален резултат, е направил това още на интервюто. Когато разбрал от комисията, че не може да работи във ведомството заедно със съпругата си, която също била кандидатка, Стефанов се оттеглил.

Комисията по назначенията е харесала други двама от кандидатите – юристка и компютърен специалист, на които ще бъде предложена служба в Агенция „Митници“, макар че в самия конкурс такива позиции не са обявени.

Както „Старият мост“ писа, документи за участие в конкурса подадоха общо 240 души. От тях 17 отпаднаха още на първия етап или защото не са представили документ за владеене на чужд език, или защото са завършили семестриално, но нямат диплома за висше образование. Небивалият наплив стана причина насроченият изпит да бъде отложен с няколко дни и преместен в Хасково поради липса на достатъчно голяма зала в Свиленград.Тестовете за лоялност и интелигентност покриха едва 44 души, като комисията направи голям компромис и снижи критериите до 50 процента верни отговори. В противен случай до интервюто следваше да бъдат допуснати едва трима, постигнали над 70%, каквито са изискванията.

Попитан на какво се дължи големият брой кандидати за на практика ниско заплатената длъжност, в четвъртък директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов заяви в интервю за БНР, че при тая икономическа криза много млади хора са без работа, а службата била престижна и перспективна.

Стефка КОЛЕВА