Митница
Инструменти
Шрифт

Осем бивши митнически служители, отстранени при голямата чистка в Свиленград преди няколко месеца, са загубили делата си за възстановяване на работа. На първа инстанция Софийски градски съд е решил, че заповедите им за съкращение са издадени законосъобразно. Само едно от делата е приключило в полза на ищеца, и то заради процедурни пропуски при уволнението му. Според запознати, грешката е допусната във връзка с болничните на митничаря.

Общо в страната Агенция „Митници“ е спечелила засега 23 дела, заведени от нейни бивши служители за възстановяване на работа, съобщи пресаташето на ведомството Вяра Генова. При всички тези случаи става въпрос за работещи по служебни правоотношения. Според запознати обаче делата, заведени по Кодекса на труда, щели да бъдат далеч по-сложни.

Както „Старият мост“ писа, в края на миналата година броят на омаханите от свиленградската митница достигна 76. От тях 27 са държавни служители, а останалите 49 са били назначени по Кодекса на труда. Според отлично информирани източници почти всички уволнени от тукашното ведомство водят дела за възстановяването си. До края на месеца в тукашния районен съд тръгват процесите на десетина души, които са били по трудови правоотношения. В момента повече от 300 ексмитничари от цялата страна са подали жалби в съда да бъдат отменени заповедите за уволнението им, съобщи Вяра Генова.

СМ