24
Сря, Юли
37 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Само две седмици преди европейското първенство по футбол в Германия митническите служители на ГКПП Капитан Андреево откриха тениски и спортни комплекти, брандирани с фигуративни знаци и надписи на футболни отбори, които ще участват в първенството.

Стоката е част от задържаните общо 27 033 текстилни изделия, тениски, спортни обувки и чанти, носещи логата на световноизвестни търговски марки, при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция. Проверката е част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция „Митници“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“ и Национална агенция за приходите.

На 30.05.2024 г. на пункта пристига на входящо трасе от Турция влекач с полуремарке с хърватска регистрация. Според представените документи от водача - сръбски гражданин, той превозва групажна стока от Турция през България за Германия. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия митническите служители установяват в товара 164 колета, съдържащи 26 755 текстилни изделия, по-голяма част от тях тениски и спортни комплекти с логото на национални футболни отбори от Европа. На част от тениските са изписани и имената на известни футболисти. В колетите са открити още 160 чифта спортни обувки и 118 чанти със знаци на известни спортни марки.

Стоките са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните марки.