22
Чет, Фев
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Контрабандни 3490,7 грама златни и 3898 грама сребърни накити на обща стойност 345 844 лева задържаха митническите служители при две отделни проверки на МП Капитан Андреево.

При един от случаите митнически инспектори от мобилни митнически групи откриват 3490,7 грама златни изделия. На 16.11.2023 г на МП Капитан Андреево митническа мобилна група извършва проверка на автобус, пътуващ от Турция за Румъния. На първия ред от пасажерските седалки е открита чанта с девет плика, в които са били укрити бижутерийни изделия от жълт метал - пръстени, гривни, колиета, синджири, медальони и обици. Извършената експертиза установява, че изделията са изработени от злато - 14 карата, а общата им стойност е 334 150 лева. В хода на проверката е установено, че златните бижута са собственост на един от пътниците- турски гражданин. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково. Срещу нарушителя е взета мярка за неотклонение парична гаранция.

Другият случай е от 17.11.2023 година, когато на пункта пристига пътнически микробус с чужда регистрация. В превозното средство, управлявано от украински гражданин, пътували 8 пътници от Турция през България за Украйна. Водачът и пътниците заявили пред митническите служители, че не пренасят акцизни стоки, стоки с търговски характер и благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях. По метода „анализ на риска“ микробусът е селектиран за щателна митническа проверка, при която в багажното отделение, в един от пътническите сакове, е открит пакет, съдържащ изделия от бял метал. В хода на проверката се установява, че сакът е на една от пътничките – украинска гражданка. Митническа служителка извършва личен преглед на дамата, при който в двата джоба на якето, с което била облечена и дамската и чанта, са открити четири прозрачни полиетиленови плика със синджири, медальони, гривни и обици от бял метал. Според експертната оценка на вещото лице изделията са от сребро, проба 925 с общо тегло 3898 грама, на стойност 11 694 лева. Сребърните накити са задържани. На нарушителката е съставен акт за административно нарушение.