22
Пон, Юли
41 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Митнически служители получиха признание за работата си в областта на защитата на интелектуалната собственост.

Служители от сектор „Авиоконтрол“ в отдел „Митническо разузнаване и разследване“ на ТД Митница София и инспектори от МП Капитан Андреево, ТД Митница Бургас, както и митнически ръководители получиха благодарствени писма от международна компания във връзка с реализация на две задържания на фалшиви опаковки при опити за внос в страната.  

По време на кратка церемония в Централно митническо управление заместник-директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова и директорът на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ Георги Георгиев благодариха на отличилите се служители и подчертаха, че добрите резултати се дължат на активната им работа.  

Директорът на отдела за борба с фалшификатите за Европа, Близкия Изток и Африка на KYOCERA CORPORATION Франк Стамен заяви, че постигнатите резултати са впечатляващи. „В никоя друга държава досега не са изземани толкова голямо количество техника и материали, обект на наша интелектуална собственост“, отчете той.    

Габриел Турку – представител на маркопритежателя, определи Агенция „Митници“ като една от най-проактивните митнически администрации.  

От началото на годината са извършени 16 унищожавания на стоки, задържани само на МП Капитан Андреево, отчете представителя на маркопритежателя Анета Таджер и изрази благодарност към Агенция „Митници“ за подкрепата на институцията на инициативата за екологично унищожаване на фалшиви стоки. Таджер подчерта още, че такива случаи, при които от една успешна проверка на границата се достигна до разкритие на цяла нелегална фабрика показват колко е важна работата на митническите служители.  

Митническите инспекторите получават признание заради работата им по два случая на задържани опаковки. При първия случай от края на 2022 г. експертите от сектор „Авиоконтрол“ откриват в карго пратка 100 000 фалшиви PVC стикера с надписи на съответната марка. В резултат на придобитата при задържането информация е извършена полицейска операция, при която в склад в Пловдив са открити над 22 400 тонер касети от същата търговска марка – различни по вид и размер, пълни и празни. Конфискувани са и 129 палета с 85 330 заготовки за картонени опаковки, както и други веществени доказателства за извършваната дейност. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 172б от НК. Уведомена е Районна прокуратура – Пловдив, под чието ръководство работата по документиране на случая продължава.   При втория случай от август тази година на МП Капитан Андреево във влизащ в страната товарен автомобил са открити 18 300 празни опаковки за тонери с лога на три различни търговски марки. В същия камион са задържани и други недекларирани стоки - 4008 кг контрабанден тютюн за наргиле и 7836 текстилни изделия с лога на различни марки, за които е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.