24
Сря, Юли
35 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

11 служители от свиленградската митница още не могат да бъдат съкратени, понеже се бави процедурата по съгласуване на съкращението им с Инспекцията по труда. Нарочените за уволнение митничари са представили документи, издадени от Трудово-експертна лекарска комисия /ТЕЛК/, че страдат от тежки хронични заболявания. За заболяванията им в митницата научили едва когато започнало отсяването кой ще остане и кой – не при голямата чистка, стартирала преди няколко месеца.

Както „Старият мост“ писа, в крайна сметка общо 77 служители от тукашното ведомство бяха съкратени. 11 от тях обаче още се водят на работа, понеже  няма разрешение за уволнението им.

Трима от болните страдат от диабет, други трима имат исхемична болест на сърцето. Двама са и с диабет, и с исхемична болест, един е с болни бъбреци и още един – с шизофрения.  Досега здравословното им състояние не се е отразявало на работата им.

Според Кодекса на труда при съкращение в щата уволнение на работници, боледуващи от някоя от следните болести: исхемична болест на сърцето; активна форма на туберкулоза;  онкологично заболяване; професионално заболяване; психично заболяване; захарна болест, може да бъде извършено само с  предварително разрешение на съответната ообластна инспекция по охрана на труда. Преди това обаче ТЕЛК въз основа на представената медицинска документация в седемдневен срок оформя мнението си в експертно решение.  Вместо да излезе с решение обаче по собствените си документи и ги потвърди или отхвърли, ТЕЛК наново е започнала констатиране на на здравословното състояние на 11-те митничари. Това означава, че ще бъдат назначени нови изследвания, прегледи, консултации и в крайна сметка уволнението им ще се отсрочи за неограничено време. Според запознати, много било възможно Комисията да е „повлияна“, за да протака произнасянето си.

СМ