17
Сря, Юли
8 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

На ГКПП Капитан Андреево пътникопотокът се увеличи

От 2 март турските граждани, които имат т. нар. зелени паспорти, вече влизат и пребивават в България безвизово. Те могат да остават в страната до 3 месеца или да преминават транзитно.

Специални /зелени на цвят/ тескерета в Турция се издават на държавни служители. С тях без визи те могат да посещават повечето страни от ЕС. Това са платежоспособни туристи и дори Гърция, която иначе афишира традиционна неприязън към съседна Турция, от няколко години ги пуска безвизово. Според пресмятанията на комшиите има издадени около 350 хил. зелени паспорти.

От 1 февруари пък притежателите на валидни шенгенски визи безпрепятствено посещават България.

Новият режим ще засегне около 4 милиона работници в Германия с валидни шенгенски визи, както и турци, които искат да инвестират в България или да почиват в курортите ни. Досега турските граждани плащаха по 15 евро за транзитна виза и по 50 – 60 евро за примесечни и годишни визи.

На ГКПП Капитан Андреево вече се наблюдава известно нарастване на пътникопотока, повишава се и трафикът на бизнес партньори от двете страни на границата, съобщи началникът на ГПУ – Свиленград Георги Калайджиев.

СМ