23
Пет, Фев
26 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Служители на ГД „Гранична полиция” и Агенция „Фронтекс” предотвратиха лизингови измами с автомобили, съобщиха от пресцентъра на МВР. На ГКПП Капитан Андреево са задържани два товарни автомобила „Мерцедес”, собственост на сръбска лизингова компания, и „БМВ Х6”, издирвано чрез Шенгенската информационна система от италианските власти. Преди седмица на граничния пункт за излизане от страната пристигнали два товарни автомобила „Мерцедес” със сръбски регистрационни номера. Камионите били шофирани от двама български граждани – 39-годишният И.А. и 47-годишният А.Б. Въпреки че товарните коли не били обявени за издирване, граничарите се усъмнили, че има вероятност за извършване на лизингова измама, тъй като двамата шофьори не разполагали с пълномощни от сръбската фирма, собственик на „Мерцедес”-ите.

По тази причина било изпратено запитване до бюрото на Интерпол в Белград. От своя страна служителите на Агенция „Фронтекс”, работещи на ГКПП-Капитан Андреево, направили проверка в лизинговата компания. Оказало се, че фирмата е обявила за издирване товарните автомобили. Били предприети и мерки за издирването им чрез Интерпол. Камионите са задържани в Гранично полицейско управление - Свиленград.
Няколко дни по-късно граничари предотвратили още един опит за лизингова измама. 70-годишен италиански гражданин, управляващ автомобил „БМВ Х6”, пристигнал на ГКПП-Капитан Андреево за излизане от страната. Поради възникналите съмнения, запитване било изпратено до италианските власти и до лизинговата компания, от която колата била взета. Справката показала, че луксозният автомобил се издирва чрез Шенгенската информационна система, тъй като е предмет на лизингова измама. Колата е иззета с протокол за доброволно предаване.