24
Сря, Юли
37 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

48-годишен българин предложил на служителя рушвета, за да влезе безпроблемно в страната. Нарушителят ще бъде съден за подкуп на длъжностно лице

Граничен полицай на ГКПП Капитан Петко войвода отказа подкуп. 48-годишен български гражданин предложил на Иван Ванков 90 евро, за да влезе безпроблемно в страната.

Случаят се разиграл в събота /19-и март/ около 7,00 часа сутринта, малко преди края на смяната на Иван Ванков. На пункта за влизане в страната пристигнал лек автомобил „Опел Астра“ с гръцка регистрация. С него пътувал Ангел Паскалев от село Ветрино, област Варна, заедно с трима гръцки граждани. Когато граничният полицай поискал документите за проверка, с тях Ангел небрежно напъхал в ръката му сгънати банкноти на стойност 90 евро. Ванков попитал какви са тези пари, а българинът отговорил, че ги дава, за да влезе безпроблемно в страната. Граничният полицай веднага повикал началника на смяната и оперативен работник. Платното е било затворено, а движението е било насочено през другото.

При проверка в системата се установило, че предложилият рушвета има наложено ограничение да излиза от страната. Пред граничните служители той обяснил, че е излязъл от България в началото на ноември миналата година с автобус през ГКПП Кулата. Сега ще бъде извършена проверка как е успял да напусне страната.

Ангел е бил задържан първоначално за 24 часа, а в последствие за 72 часа. След това е бил осовободен под парична гаранция в размер на 500 лв. Нарушителят ще бъде съден в Хасковския съд за подкуп на длъжностно лице. Автомобилът е задържан.

Според запознати, 48-годишният българин е сглупил, като е предложил рушвета. При положение, че се е връщал в страната, след като е имал ограничение да я напуска, най-вероятно просто щяха да му снемат показания, но нямаше да се стигне до съд, твърдят осведомени.

Отказалият подкупа граничен полицай пък ще бъде предложен за награда – обявяване на благодарност с допълнителен платен отпуск. Иван Ванков е на 29 години и е от Любимец. От 8 години работи в системата, сега е старши полицай на ГКПП Капитан Петко войвода. Преди време той е открил укрит нелегален пътник, при друг случай е хванал контрабандни цигари.

Миналата година са били направени три опита да бъдат подкупени гранични полицаи на ГКПП Капитан Петко войвода.

СМ