Гранична полиция
Инструменти
Шрифт

Изненадващо пенсионираха досегашния вр. и. д. Румен Митев

Без началник остана от сряда ГКПП Капитан Андреево. Досегашният временно изпълняващ длъжността Румен Митев изненадващо бе пенсиониран със заповед на вътрешния министър. Засега на неговото място няма назначен човек. Вероятно това ще стане до дни.

Главен инспектор Румен Митев е 49-годишен. Той има около 18 години стаж в системата на Гранична полиция. Пое поста лани, когато титулярът Марин Иванов бе махнат от ГКПП Капитан Андреево и пратен на „зелена граница“ в Болярово, Ямболско. Рокадата бе обявена при кратко посещение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов тук на 4 септември 2009 г., за което „Старият мост“ писа.

Митев бе назначен за временно изпълняващ длъжността, дотогава той бе зам.-шеф на пункта. Така с внезапното му пенсиониране КПП-то остава и без заместник-началник. Според запознати, конкурс за поста нямало как да се проведе, понеже Марин Иванов все още е титуляр, макар и командирован в Болярово.

Уволнението на Румен Митев идва само седмица, след като той изрази лично мнение за настроенията сред граничните полицаи след провелата се на ГКПП Капитан Андреево акция „Граница“. По повод образувалите се задръствания от автомобили и съмненията, че служители на Капитан Андреево умишлено бавят обработката в знак на солидарност с уличените в корупция колеги  той заяви: „Възможно е да се е получил стрес. Все пак да седиш три часа с вдигнати ръце и пътникопотокът да те гледа - явно, че има някакъв стрес у служителите.“ Никак не е изключено това негово изказване да е предизвикало недоволство в ръководството на МВР. Досегашни колеги на Митев обаче са на мнение, че не тези думи са причината министърът да го изпрати в пенсия. Предложението той да излезе в „заслужен продължителен отдих“ е било направено доста преди провеждането на зрелищната спецакция, в резултат на която граничен полицай и трима митничари бяха подведени под отговорност за подкуп.

СМ