24
Сря, Юли
37 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

До един месец избират изпълнител за реконструкцията на граничния пункт

Предвижда се разширение на ГКПП Капитан Андреево и изграждане на втори терминал, който да отделя трафика в посока Румъния, така наречения вертикален коридор север-юг. Това заяви днес на граничния пункт служебният премиер Димитър Главчев.

Заедно с министър-председателя тук дойдоха вътрешният министър Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов, директорът на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Антон Златанов, както и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък.

И трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени, допълни премиерът. Той уточни, че проектите се правят в взаимодействие с Турция и Гърция, благодарение на Тристранния контактен център на ГКПП Капитан Андреево.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов заяви, че има осигурено финансиране по обществена поръчка за реконструкциятана ГКПП Капитан Андреево, като срокът е 12 месеца след подписване на договор.

До един месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на граничния пункт, изтъкна служебният премиер Димитър Главчев.

Опитите за нелегално преминаване на границата са паднали със 70% от миналата година до сега и това се дължи на съвместните усилия на трите държави, посочи Главчев. Освен ограничаване на нелегалната миграция, според служебния министър-председател, трябва да се работи и за увеличаване на икономическото сътрудничество между държавите.