24
Сря, Юли
37 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

1110 грама контрабандно пренасяни златни накити на обща стойност 122 498 лева откриха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево, съобщават от пресцентъра на Агенцията. Накитите са били укрити от пътници, влизащи в страната с леки автомобили. Проверките са в рамките на общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция „Митници“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“ и Национална агенция за приходите.

При един от случаите на 24 май на пункта пристига лек автомобил с българска регистрация. В превозното средство от Турция за България пътуват двама души - водачът и неговата спътница - български граждани. Двамата заявяват, че не пренасят стоки, които да декларират. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия са открити бижутерийни изделия от жълт метал в дамската чанта на жената, под дрехите, прикрепени с ластичен колан на корема, както и в сутиена. Недекларирани бижута пренасял и мъжът, при който се установява, че ги е укрил в личната си чанта. Според направената от вещото лице експертиза откритите изделия са от 14 и 22- каратово злато с общо тегло 963,42 грама на стойност 104 798 лева. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. С постановление на прокурор на обвиняемите за контрабанда, мъж и жена, е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" и „забрана за напускане пределите на Република България“.

Ден преди това - на 23 май, при проверка на друг лек автомобил с българска регистрация в личния багаж на водача, който пътувал сам, са открити златни синджири, колиета, гривни и медальон с общо тегло 146,60 грама. Според експертната оценка задържаните накити са на стойност около 17 700 лева. На мъжа е съставен акт по Закона за митниците.

От Агенция "Митници" напомнят, че при преноса на бижута от благородни метали от физически лица през държавната граница се прилагат паричните прагове за стоки с нетърговски характер, различни от тези за стоките, за които се прилагат количествени прагове, а именно в размер до 300 евро или равностойността им в български лева за пътници, пресичащи сухопътни граници, и до 430 евро или равностойността им в български лева за морски и въздушни пътници. В случаите на пренасяне на благородни метали, скъпоценни камъни и изделия с и/или от тях с търговски цели, същите попадат в задължителния обхват на Регламент (ЕС) № 952/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 9 октомври 2013 година за създаване на Митнически кодекс на Съюза, като подлежат на деклариране и подаване на съответната митническа декларация, в зависимост от използвания митнически режим.

Снимка: илюстративна