21
Пет, Юни
20 Нови статии

Тенис
Инструменти
Шрифт

Тренирам от 4-годишен и досега не съм пропуснал тренировка без основателна причина

- Георги, на Държавното първенство до 12 г. ти стана двоен шампион – на сингъл и при двойките. С тези си победи ще влезеш в историята на тениса в Свиленград. Трудно ли се става двоен шампион?

- Да, трудно ми беше. Трудно е всяко състезание. Всички деца в България играят на доста добро ниво и много тренират. Аз, обаче, успях да се справя и съм доволен от това. За мен беше много важно да стана държавен шампион във възрастта си и да докажа, че съм най-добрият. Това беше важно и за моите треньори, за клуба ми и за града ни.

- Ти имаш и редица други национални и международни успехи. На кого дължиш отличното си представяне?

- Разбира се, че не бих могъл да играя тенис и да се справям добре без моите треньори – Добромира Цингова – Пейчева, Елена и Марин Атанасови, които мисля, че са едни от най-добрите треньори в България. Не бих се справил и без подкрепата на ръководството на ТК „Свиленград“ – Красимира Цингова и Слави Цингов. Особено съм благодарен на чичо Слави, който винаги много ме е насърчавал и е вярвал в мен. През това лято тренирам и с новия треньор в клуба ни – Светозар Тодоров, който доста ми помага като спаринг партньор. Имам подкрепата на моето семейство – родителите ми, братята ми, дядо, баба и всичките ми близки и приятели, които ми стискат палци на всеки турнир и са щастливи от всяка моя победа.

- Как преминава тренировъчния ти процес? По колко време отделяш за подготовка?

- Тренирам поне пет пъти седмично по един или два часа. Когато обаче съм на лагер с националния отбор, там тренираме повече – обикновено два пъти на ден. Аз и треньорите ми се стараем да използваме времето за тренировки възможно най-ефективно. На принципа сме, че не е важно колко време изкарваме на корта, а как го използваме. Тренировките ми са доста натоварващи.

- Спортът пречи ли ти при подготовката в училище, където програмата също е много натоварена? Какъв ученик си?

- Винаги съм се старал да се справям добре в училище. Не ми е лесно да наваксвам с учебния материал, тъй като много пътувам и отсъствам заради участията си в турнирите. Мисля, че се справям добре благодарение на това, че уча сутрин рано и късно вечер след тренировки и помня бързо. Не съм имал забележки от учителите и имам отлични оценки.

- Какво ти дава и съответно отнема спортът? Трябва ли да търпиш някакви лишения в името на любимата игра?

- Аз от бебе обичам да спортувам. Много малък започнах да ритам топка, да плувам, да карам велосипед. Харесах тениса, защото е много интензивен, интересен и индивидуален спорт, в който мога да покажа най-доброто от себе си. Тренирам от четиригодишен и не съм пропуснал една тренировка без основателна причина. Не ми е било лесно да ходя на тренировки при минус десет градуса зимата и да държа ракетата с измръзнали ръце или при 40 градуса лятото да тичам по корта, когато всички се крият на сянка. Никога обаче не съм приемал тениса като тежест и не съм се оплаквал. Аз обичам тази игра и я практикувам с удоволствие.

- Освен към тениса, имаш и афинитет към футбола, където също се справяш добре. Защо въпреки това се насочи към тениса?

- Много обичам футбола и почти всеки ден играя тази игра, всъщност винаги, когато не съм на тенис, ритам топка. Обикновено в училище или с брат ми на двора. Дори у дома си направихме футболно игрище. Познавам всички най-добри футболисти и следя футболните срещи и турнири. Тенисът обаче е моят спорт и затова се насочих към него.

- Мнозина споделят мнението, че си вторият Григор Димитров. Ти какво мислиш по въпроса?

- Григор Димитров е прекрасен тенисист и аз много го харесвам. Всички в България сравняват децата с Григор Димитров. Аз също искам да имам неговите качества и упоритост. Дано да постигна и неговите успехи.

- Какви други цели ще гониш през тази година?

- До края на годината ми предстоят още четири международни турнира - два в България, един в Италия и един във Франция. В тях ще участвам като част от А националния отбор на страната ни по програмата 3Т – Тенис Тийм Талант. Предстои също участието ми в Европейските летни купи в края на месец юли в град Галац, Румъния. Този турнир е най-важен за представянето на България на европейско ниво. Надявам се на тези турнири да представя добре себе си, клуба си и България. Искам да кажа само, че благодарение на Българската федерация по тенис и спонсорите и създателите на програмата 3Т – ТТТ аз участвам в много международни турнири, което ми дава опит и база за сравнение с тенисисти на моята възраст от цял свят. Това е изключително полезно и ме кара да имам самочувствие. Мисля, че се справям добре на междунароно ниво.

- На кой от тенисистите се опитваш да подражаваш? Имаш ли идол сред тях?

- От всички тенисисти най-много харесвам техниката на Григор и Федерер. Възхищавам се на борбеността и силата на Надал. Искам да притежавам някои от качествата на всички тях.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА