17
Сря, Апр
27 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Талантливият ни млад шахматист Сашо Андреев заминава за европейското първенство по класически шах на 27-и август. Надпреварата ще се проведе в италианския град Фермо, който е на 170 км от Рим. Ще се играят 9 кръга, като една партия ще продължава около 5 часа. Свиленградчанинът ще премери сили във възрастовата група до 16 години. В нея за участие са записани 110 деца, като Сашо ще стартира от 53-о място.

Освен от нашенеца, в същата група България ще бъде представена и от Евгени Кръстев от Бургас, който ще бъде изпратен от Българската федерация по шахмат. Разходите на Сашо за европейското пък се поемат от Европейската шахматна федерация. Той заслужи това, тъй като стана победител в първото европейско „Гранд при“, организирано от Международната шахматна федерация /ФИДЕ/, за което „Старият мост“ писа.

Сашо Андреев ще участва на първенство на Стария континент за четвърти пореден път. Както вече е известно, през юли тази година той стана двоен европейски шампион – на ускорен шах и блиц, на провелата се в Суботица, Сърбия надпревара. Това е най-големият успех, който талантливият ни шахматист е постигал досега. След като се върне от Италия, той ще се стяга за световното първенство, което ще се проведе в Анталия, Турция от 21 до 31 октомври. След това ще започне усилена подготовка за първенството на планетата догодина, което ще бъде в Кавала, Гърция. За целта той ще продължава да работи с треньора Петко Петков, който е бил наставник на именития ни шахматист Веселин Топалов.

През седмицата Сашо се включи в открит турнир в Тетевен, където мери сили със 100 по-възрастни от него състезатели, сред които 30 международни и гросмайстори, като това е част от подготовката му за първенството на Стария континент. Преди това той стана трети по ускорен шах на държавното първенство в Боровец. Нашенецът постигна равен брой точки с класиралите се на първо и второ място, но се нареди трети по допълнителни показатели.

Елена МИХАЛЕВА