15
Съб, Юни
31 Нови статии

Шахмат
Инструменти
Шрифт

Скандал се развихри в свиленградския шахматен клуб. Напрежението ескалира на проведеното във вторник – 28 септември, събрание в бившата Жанова аптека. То премина в присъствието на частни охранители и полицаи, повикани, за да тушират страстите.

На практика са били проведени две събрания в една и съща зала. В единия й край са заседавали привържениците на досегашното ръководство на шахматния клуб.

Присъстващите не са освободили от длъжност досегашния председател Стефан Шомов, като е било отчетено, че 2009 г. е най-силаната година в работата с децата в клуба от създаването му през 2004 г. досега. Старият Контролен съвет е бил освободен, тъй като членовете му не са си плащали членския внос. Бил е избран нов Контролен съвет с председател Таня Коджабашева и членове Валентин Гюдженов и Христина Петрова. Приет е бил отчетът на председателя Стефан Шомов. Общото събрание е решило също сградата, която е предоставена от Общинския съвет за тренировка на подрастващите, да се използва само за детско-юношеския шах на Свиленград.

В същото време, но в другата част на залата се провежда друго събрание. На него са присъствали 18 души. Те са избрали за свой председател Янко Бозев, за членове на Управителния съвет – Малек Хусеин, Ганчо Пейков и Георги Караславов и Манол Янчев за секретар. Избран е бил и Контролен съвет с председател Живко Великов и членове адвокат Атанас Георгиев и Димитър Георгиев. Непосредствено преди събранието Малек Хусеин каза на репортер на „Старият мост“, че то ще бъде закрито. Представители на местните медии не присъстваха в залата при провеждането на двете събрания.

На практика в момента местният шахматен клуб има двама председатели, два Управителни съвета и два Контролни съвета. И двете страни считат своите събрания за легитимни.

СМ