14
Нед, Юли
18 Нови статии

Кикбокс
Инструменти
Шрифт

koce1Костадин Костов се надява следващото републиканско първенство да е в Свиленград

Свиленградчанинът Костадин Костов е председател и треньор на най-добрия отбор по кик бокс в момента в България. Воденият от нашенеца клуб „Ахил“ – Варна, е обявен за отборен шампион на провелото се в Каварна републиканско първенство, оставяйки най-добрите софийски и варненски клубове зад себе си. Само от началото на тази година досега състезателите на Костов са спечелили 30 медала от четири първенства.

Самият Костадин има богата спортна биография. Бронзов медалист е от световно първенство, сребърен – от Балканско, четирикратен шампион на България за мъже в стилове К1, Лоу кик, Фул контакт, шампион на международен турнир в к.к. „Албена”, първи в двустранни срещи България – Турция и България – Сърбия, три пъти шампион на Варненска област, има и още около 15 медала от национални първенства, на които се е класирал на 2-ро или 3-то място.

Първите участия на Коцето, както го знаят тук, са за свиленградския клуб „Бурденис”, където завоюва две републикански титли, един сребърен и три бронзови медала от национални първенства. През 1999 г., 23-годишен, отива във Варна, сам. Намира си работа, състезава се 4 години за варненския клуб „ТИМ”. През 2003 се жени, през същата година постъпва като полицай в Първо районно управление и до настоящия момент е районен инспектор там. През 2009 г. завършва висше образование със специалност „Защита на националната сигурност“ във ВСУ, през 2010 се дипломира в Националната спортна академия, треньорска степен, и започва да преподава във варненските клубове.

През 2014 г. благодарение на подготовката си от Свиленград и личните качества, изградени в състезанията, и опита си, основава свой спортен клуб с войнственото име „Ахил”, като основната идея е, че е тракиец и има в рода си прабаба гъркиня.

Трудно се намират помещения, удобни за такъв вид спорт във Варна, защото има голяма конкуренция. Общо са над 10 клуба, развиващи само кик бокс, има още няколко клуба по бокс, спортно училище, няколко вида карате и др. – споделя Костадин. - Плаща се почасово за помещенията и за да тренираме два часа внасяме доста висок наем. В клуба се обучават около 40 души на различни възрасти, като най-малкият е на 5 г., а най-големият - на 43.“

През тази година Костов участва с клуба си на четири състезания с 15 души и печели 30 медала, от които 10 златни, 5 сребърни и 15 бронзови. Пуска възпитаниците си в стиловете К1, фул лоукик, контакт и лайт контакт в зависимост от напредъка им. В клуба работи сам, помагат му единствено напредналите, които е изградил като състезатели. В края на септември т. г. на републиканско първенство в гр. Каварна спортната организация „Ахил” с три златни медала на ринг печели купа за отборен шампион, оставяйки най-добрите софийски и варненски клубове зад себе си. „Засега състезателите, които са станали шампиони, имат необходимата амбиция и може в близко бъдеще да се очаква от някой от тях да завоюва световна титла“, не крие надеждите си нашенецът.

По състезанията се засичат със свиленградския клуб „Тангра”, воден от Димитър Ангелов, и с пловдивския „Терес” с треньор Николай Драганов, който е от Ивайловград. „С тях сме тренирали заедно в клуб „Бурденис”. Имаме играни мачове помежду си, но въпреки това сме запазили духа си на един клуб и винаги си оказваме взаимопомощ“, подчертава Костадин. Синът му Георги, който наскоро стана на 9 години, върви по неговите стъпки. Неотдавна детето участва на едно състезание във възрастова група 7-9 г. и спечели бронзов медал. „Показа владеене на спорта, очаквам да се задържи в спорта и занапред да има по-добри успехи“, е преценката на бащата – треньор.

Очаквам Община Свиленград да организира републиканско първенство в гр. Свиленград през 2016 г., когато ще мога да доведа своите възпитаници и да им покажа града. Тогава ще се навършат и 20 години от смъртта на Красимир Попгеоргиев, моят треньор. С това ще покажем признателността си към него и качествата, които е изградил у нас“, сподели Костадин Костов.koce4koce3koce2

Стефка КОЛЕВА