30
Чет, Май
18 Нови статии

Футбол
Инструменти
Шрифт

С 13 гласа „За“ общото събрание гласува предложението на президента Георги Георгакиев за самоотпадането на отбора в по-ниската група. Липсата на достатъчно финансиране бе изтъкната като причина за крайното решение

„Свиленград 1921“ се отказа от участие във „В“ футболна група. През новия сезон представителният ни отбор ще премине в по-ниската областна група. Решението бе взето на общо събрание на клуба на 15 юли, като последна точка от дневния ред.

С 13 гласа „За“ предложението на председателя на Управителния съвет (УС) Георги Георгакиев бе прието. Против се обявиха Петко Петков – Херо, Димитър Славов и Антон Пенчев, а „Въздържал се“ - Анастас Попов, Димитър Бойдев, Джан Киразлъ и Христо Хърсев.

В мотивите си за безпрецедентното предложение Георгакиев посочи основно финансовите проблеми на отбора, свързани с коронавируса. Трима от основните спонсори – Иван Костадинов, Светлана Бакалова и Христина Бойчева, се отдръпват заради кризата, свързана с пандемията. И аз искам клубът да остане във „В“ група, но не ни достигат около 40 000 лева, сподели Георги Георгакиев. Той посочи, че в момента в касата имало 2 000 лева. Основно парите за издръжката на клуба идвали от Общината и от договор за реклама с „Ефбет“. Тези средства обаче са недостатъчно и несигурни. Разговарял съм с кмета, който каза, че ще има орязване заради кризата, сподели Георгакиев. Той подчерта, че по-добре било част от тези средства да бъдат пренасочени за Детско-юношеската школа (ДЮШ) и подобряване на материалната база. Така след 3 години, например, ще имаме отбор с гръбнак от местни футболисти и най-много 5 – 6 външни, мотивира се Георгакиев.

На същото мнение бе и директорът на ДЮШ Емил Овчаров. „Ако клубът за известно време излезе от „В“ група, ще могат да се отделят повече средства за децата. В момента в школата тренират 177 деца на различна възраст. Към тях трябва да бъдат насочени средствата и усилията ни, защото те ще представят града ни един ден“, заяви Овчаров.

Петко Петков-Херо бе категорично против излизането на отбора от по-горната група. „Всички 19 отбора от групата имат същите проблеми заради пандемията, но никой не се отказва от участие, защото лесно се излиза, но трудно се влиза след това. Новаците в нашата група, например, Хасково и Димитровград, ще стартират първенството с бюджет съответно 30 000 лева и 25 000 лева. Недопустимо е клубът ни, който догодина ще празнува 100-годишен юбилей, да стигне това дъно“, подчерта Херо.

В крайна сметка бе решено отборът доброволно да се оттегли и да премине в т. нар. „селска група“. Преди това, обаче, в сдружението бяха приети 10 нови члена, като 7 от тях присъстваха на общото събрание и участваха в гласуването по всички точки.

Председателят на УС Георги Георгакиев представи накратко финансовия отчет за 2019-а. Стана ясно, че разходите са били 164 300 лева, а приходите – 137 000 лева. За заплати на футболисти са били похарчени 87 000 лева, а за премии – 28 000 лева, за съдийски разходи - 14 400 лева.

Подновен бе и Управителният съвет. Приети бяха оставките на зам.-председателя на УС Христина Бойчева, собственик на ресторант „Хестея“, Мариян Боянов, директор на СУ „Д-р Петър Берон“, и Валентин Ангелов, бивш шеф на Пожарната в Свиленград. По предложение на Георги Георгакиев на тяхно място бяха избрани за зам.-председател Емил Овчаров и членове – Красимир Сургучев и Лозко Георгиев.

Приета бе и оставката на адв. Димитър Славов като член на Контролния съвет. Оставка подаде и Христо Хърсев, който се мотивира с това, че в клуба няма прозрачност и отчетност от страна на ръководството. Неговата молба, обаче, не бе приета и той остава член на Контролния съвет. Подобна позиция изрази и адв. Славов, според когото е недопустимо от вестника да се научава за намеренията на председателя за оттеглянето на клуба от „В група“. На негово място бе избран Красимир Панайотов.

Взе се решение членският внос да бъде 5 лева на месец. Сумата от 60 лева годишно да се плаща на два транша, в началото на всеки полусезон. Със събраните пари Емил Овчаров предложи да се купуват топки и други необходими средства за децата от школата.

На събранието присъстваха и десетина фенове, въпреки че бе направен опит да не бъдат допуснати в залата. Още в началото, обаче, бяха предупредени, че няма да им бъде дадена думата за изказвания. Протеста си от взетото решение те изразиха извън залата след края на събранието.

Лиляна ЯНКОВА