25
Съб, Май
17 Нови статии

Футбол
Инструменти
Шрифт

20-годишен юбилей чества на 6 юни фен клубът на ЦСКА в Свиленград „Червена граница“. Той обединява армейци от граничния град и околностите. През цялото това време развива изключително активна дейност в подкрепа на клуба и винаги се включва в инициативите на сектор Г. Най-активни в организационен план и лицата на фен клуба тук са Живко Желев и Жоро Стоев. Те са участвали и в основаването му. Поради тази причина се свързахме с тях, за да разкажат малко повече за фен клуба:

- Тази година фен клубът на ЦСКА в Свиленград „Червена граница“ чества своя 20-годишен юбилей. Разкажете повече за началото...

Живко Желев: Фен клубът е създаден през май 2000 година. Спомням си, че точно тогава бях барман в ресторант „Марица“. Бях на смяна, когато разбрах, че Димитър Ангелов – Дучето, който по онова време бе председател на централния клуб на привържениците на ЦСКА, е в Свиленград, за да основе фен клуб. От работа избягах, за да присъствам на събранието и основаването.

Жоро Стоев: Точно тогава бе моментът, когато Дучето обикаляше цяла България, за да обединява феновете на армейците в клубове. Тогава бяхме № 347-ият фен клуб в България. Първото ни име беше „Ред лайн 347“ и след 2 – 3 години се прекръстихме на „Червена граница“.

- Как се стигна до решението да се създаде фен клуб в Свиленград?

Живко Желев: В края на 90-те години, преди Дучето да стане лидер на привържениците на ЦСКА, левскарите имаха силна агитка. Феновете на ЦСКА не се познавахме помежду си и за мачове пътувахме със страх. Например, във влаковете преди футболна среща имаше по двама – трима цесекари и в пъти повече левскари. От Пловдив до София всички бяха от „Левски“. Но когато Дучето стана председател на централния клуб на привържениците, създаде фен клубове из цяла България с цел да се обединим и ние.

Жоро Стоев: Това е едно от хубавите неща, които направи Дучето. Вече 20 години поддържаме връзка с фен клубове от цялата страна, уважаваме се помежду си, гостуваме си и ходим заедно по мачове.

- На 6 юни ще отбележите подобаващо юбилея. Какво сте планирали за празника?

Живко Желев: Датата сме я решили още през януари, но беше на косъм да я отменим заради извънредната обстановка в България. Резервирали сме ресторант „Марица“, като само от Свиленград ще присъстват около 50 души. Очакваме гости от цялата страна. Присъствието си са потвърдили представители от всички фен клубове в Хасковска област, Пловдив, София, Гурково, Сливен и много други. Купили сме заря с над 100 изстрела и голяма торта. Надявам се да се получи един наистина хубав празник.

Жоро Стоев: Решихме юбилеят да е на 6 юни, тъй като предполагахме, че дотогава футболният сезон ще е свършил и ще могат да присъстват всички официални гости, които сме поканили. Но така се получи, че заради коронавируса сезонът се възобновява точно на 6 юни. Засега единствено Стойко Сакалиев е потвърдил, че ще дойде. Отправили сме покана и към още няколко – Владо Манчев и Христо Янев, но все още не са върнали отговор, което ни навява на мисълта, че най-вероятно няма да дойдат. Освен това на 6 юни е и мачът между ЦСКА и „Бистрица“.

- В момента колко души членуват в клуба? Каква е средната възраст? Какви са феновете?Сред тях има ли жени?

Жоро Стоев: В началото фен клубът ни наброяваше около 130 души. Сега нямаме определена бройка, тъй като не се плаща членски внос, но сме около 50 привърженици, които постоянно се събираме по мачове и спортни събития. Макар в началото на създаването на фен клуба по списък да бяхме повече, по мачове пак ходехме около 50 души. Клубът обединява както деца на 10 – 12 г., така и възрастни на 60-годишна възраст. Сред феновете има и жени, като много от тях ще присъстват на партито.

Живко Желев: Това, че няма членски внос е едно от най-важните неща, което, лично според мен, успя да ни съхрани. На много места в България фен клубовете се разделиха. В Димитровград, например, са два фен клуба, колкото са и в Хасково. А ние 20 години успяхме да се запазим, защото нашият фен клуб се крепи изцяло върху приятелско отношение, доверие и уважение помежду ни. При нас никога не е имало криво казана дума и интриги. Мисля си, че, ако имаше членски внос, щеше да възникне и кавга, свързана с изразходването на парите. Има ли намесени пари, нещата със сигурност нямаше да са същите. В момента всички сме много близки и няма какво да ни скара. В един период може председател на клуба да се е водил Жоро Стоев, в друг – аз, но това е било само формалност. В нашия фен клуб всички сме равни, няма лидери и искаме това да продължи така и занапред.

- През тези 20 години каква е била дейността на клуба ви? С какво по-конкретно сте се занимавали?

Живко Желев: Основно сме ходили заедно по мачове, като най-много хора се събираме на футболни срещи от календара на УЕФА. Но има и много благотворителни инициативи, в които сме се включвали. Всяка година участваме в операцията „Плюшено мече“, при която по Коледа се подаряват подаръци на деца в нужда. Последно успяхме да зарадваме 8 деца със зимни якета. Преди две години пък бяхме събирали пари за подкрепа на болен човек от София, но във Фейсбук дете от Свиленград беше споделило, че единият му родител се нуждае от скъпоструващо лечение и тогава без никакво колебание решихме да дарим събраната сума на съгражданина ни.

Жоро Стоев: Събирали сме и дрехи за децата в ЦСОП „Стефан Василев“ в Свиленград. Стараем се да помагаме винаги, когато можем.

- Кой е най-яркият Ви спомен около живота на фен клуба, който никога няма да избледнее у вас?

Живко Желев: През 2009 г. ЦСКА гостува на „Свиленград 1921“ за купата на България. Тогава треньор на армейците беше Любо Пенев. Вечерта преди мача се събрахме и поканихме Любо Пенев и Ради Здравков, който пък беше помощник-треньор. По онова време бяха едни такива тежки години за ЦСКА. Точно тогава беше случаят с черното тото и уговорения мач в Ловеч, когато бяха изгонени 9 футболисти от ЦСКА. Медиите бяха писали, че Пенев ги освобождава, защото не спазвали режима, а вечерта той пред всички нас сподели каква е истината. Каза и още много други истини за ЦСКА.

Жоро Стоев: Аз пък няма да забравя партито, което направихме специално за Христо Стоичков, който през 2012 г. бе треньор на „Литекс“ и бяха в Свиленград на подготвителен лагер. Тогава набързо успяхме да организираме фенове на ЦСКА от различни краища на България и ги поканихме на банкет. На няколко пъти разплакахме от радост Стоичков, тъй като всички скандирахме неговото име. Той пък специално заради нас се беше облякъл в червена тениска. Партито тогава беше в „Механата“ и певицата Йонета още повече успя да вдигне градуса на настроението. Стоичков сподели, че така хубаво не си спомнял откога не е изкарвал.

- Сега има два клуба ЦСКА – един в Първа и един във Втора лига. Кой за Вас е истинският?

Живко Желев: Само един за нас е истинският ЦСКА. Този, който играе на „Българска армия“ и който е с емблемата. Той е истинският отбор не само за нас, но и за 99 % от феновете на армейците в България.

Жоро Стоев: От другия ЦСКА от Втора лига претендират, че са наследниците, но това няма как да бъде истина. ЦСКА на Гриша Ганчев плати 9 милиона за активите на фалиралия клуб и емблемата, което никой друг отбор в Европа не го е правил. УЕФА излезе с официално становище, че ЦСКА, който в момента играе на „Българска армия“, е правоприемник на фалиралото дружество.

- Тези дни все по-често се заговори за обединение около ЦСКА, след като от Втора лига в елита влиза клубът „ЦСКА 1948“, а там вече е „ЦСКА – София“. Така за пръв път от над 70 години съществуване на най-титулувания футболен отбор в България ще има дерби на два тима с това име. Какво е вашето мнение?

Живко Желев: За сливане и дума не може да става, след като тези хора от самото създаване работят против ЦСКА. Те нямат нищо общо с ЦСКА и няма да имат. Влязоха в професионалната лига, без да имат нужните 3 години за това.

Жоро Стоев: Сливане в никакъв случай не бива да се случва. Те бяха вкарани изкуствено в елита. Всички фенове подкрепяме Ганчев.

- Вие сте фенове на ЦСКА, но, предполагам, се интересувате и от местния футболен отбор? Каква е позицията Ви за случващото се във ФК „Свиленград 1921“ и евентуалното оттегляне от В групата?

Живко Желев: Аз лично не съм наясно какво точно се случва със „Свиленград 1921“, с какви пари разполага и каква точно е идеята за бъдещето му. Но няма фен, който да иска отборът му да падне в по-ниска дивизия. Малко клубове в страната могат да се похвалят, че съществуват от 100 години насам, а Свиленград догодина чества юбилей. Ако парите обаче действително не достигат, ако не сега, то след юбилея съществува реална опасност клубът да отпадне от „В“ група. Проблемът е и също в това, че един път изпаднеш ли в долна дивизия трудно можеш отново да се върнеш в по-горната. „Хасково“ от около 5 години се мъчат и не могат да излязат от „А“ окръжна група. „Хеброс“ (Харманли) също е така. Имаше период „Любимец“ бяха в професионалния футбол в „А“ група, но паднаха в четвърта дивизия, откъдето не могат да се измъкнат.

Жоро Стоев: От друга страна, действително децата са най-важни. Те са бъдещето ни. Хубаво е това, което се предлага като идея след излизане от „В“ група, парите да бъдат вложени в подобряване на материалната база, за да имат подрастващите по-добри условия за спорт. Това, което мен ме притеснява, е, че, ако отборът ни падне в Четвърта дивизия, децата няма да имат такъв стимул за игра, както когато сме във „В“ група. Нямам нищо против сегашното ръководство, дори подкрепям идеята за подобрение на условията на материалната база, защото това се прави за децата ни. Но трябва да помислят и дали после ще успеят да се върнат отново във „В“ група, защото ще е изключително трудно. Още повече, че миналия сезон се видя, че футбол само с местни момчета не може да се прави. Бяхме на косъм от изпадане от групата. Този сезон, обаче, като взеха футболисти отвън, нещата тръгнаха добре и завършихме на 8-мо място, което не е никак зле.

Интервюто взе: Диляна ЦВЕТКОВА