23
Вт, Юли
36 Нови статии

Футбол
Инструменти
Шрифт

todorТодор Михайлов е първият сдобил се с ценните книжа тук

Повече от 1000 са акциите на ЦСКА, закупени в Свиленград от началото на кампанията (21 март) до сега. Повечето пакети са с по 30 дяла, сподели единственият посредник в града, а и в региона, Милена Костадинова. Тя е служител на банка „ОББ“. Припомняме, че минималният пакет акции е 10 бр., а максималният – 1 млн. Вече над 15 са свиленградските акционери във ФК „ЦСКА“. Очаква се броят им да расте, тъй като членовете на местния фенклуб на отбора - „Червена граница“, са малко повече от 50. Предполага се, че всички те ще си закупят от ценните книжа на любимия тим.

Първият направил това в Свиленград е секретарят на фенклуба Тодор Михайлов. Армеецът подал заявка предварително и едва дочакал пускането на ценните книжа на борсата. За него това е исторически момент, защото за първи път, не само в България, а и на Балканите, футболен клуб излизал на борсата. Взех си 100 акции на стойност 300 лв., каза Михайлов. Освен него от офертата се възползвала съпругата му, която също купила 100 акции. Синът им пък Манол, изявен тенисист в общината, се оказал по-голям фен и от баща си и броил 600 лв. за 200 дяла.

По думите на Михайлов цялата процедура по закупуването на акциите траяла десетина минути. Не били необходими никакви документи, освен лична карта. Много сме доволни от работата на Милена, която действа бързо и е изключително любезна, споделиха и други, решили да станат част от ЦСКА. Да си вземат от ценните книжа идвали до Свиленград от Любимец, Харманли и др. градове, където нямало брокери.

Призовавам хората да не се страхуват да си купят акции, защото не купуват дълг, подчерта Тодор Михайлов. „Кампанията не е само за фенове, а и за всички. Акциите са първични, т. е. цената им няма как да върви надолу, а може само да се вдига. В Америка „стрелят“ на такива акции. Който притежава 5 % от клуба, може да участва в дневния ред“, каза още той.

Като цяло в България вече са продадени повече от 122 хил. от ценните книжа. Броят им непрестанно расте. За да е успешна кампанията обаче, трябва да бъдат пласирани минимум 1 409 210 до 4 април. Ако инициативата излезе неуспешна, имаме право да удължим срока, което и ще направим, уточни Тодор Михайлов. При повторен провал на кампанията трябвало клубът да върне парите на всички, закупили си акции.

Диляна ЦВЕТКОВА