17
Пон, Юни
25 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Състезателите кацат на летище София днес следобед, посрещат ги делегация и близки

Световните летни игри на Спешъл олимпикс приключиха вчера. Престижният форум бе открит на 17 юни в Берлин. В най-голямото приобщаващо спортно събитие участваха повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци споделиха радостта от участието в игрите.

България бе представена от 39 атлети с интелектуални затруднения, сред които бе любимчанинът Стелиян Гюзелев, и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол 5х5 (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени).

Българите показаха истински триумф на волята и уменията и успяха да завоюват общо 19 медала - 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови. Стелиян Гюзелев се състезава в леката атлетика - 100 метра бягане, където се класира осми. Въпреки, че не успя да спечели медал от Световните игри, участието му на такъв форум го прави победител и ни носи повод за гордост.

Днес параолимпийците ни кацат на летище София в 18:45 ч. Те ще бъдат посрещнати от официални лица, семейства, медии и фенове.