30
Чет, Май
17 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Лекоатлетът от Любимец, който е десетокласник в свиленградския Център за специална образователна подкрепа „Стефан Василев“, Стелиян Гюзелев ще представи България на световните летни игри на Спешъл олимпикс. Той бе номиниран и избран да влезе в отбора по лека атлетика след националното разпределение на квотите по спортове и по общини.

„Стелиян тренира усилено. Мотивиран е да успее. Участието в Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 на наш атлет е истинско постижение. Принос за това имат както директорът на училището, Юлия Илева, така и целият екип на училището, специалните педагози и класният ръководител на Стелиян Тотка Пачова,“ споделя Илиана Иванова, личен треньор по лека атлетика на Стелиян и терапевт и учител по физическо възпитание и спорт в ЦСОП „Стефан Василев“. Тя изтъква липсата на подходящи условия за тренировки на закрито за адекватната подготовка на атлета като основно предизвикателство.

„Щастлив съм, че ще пътувам, ще бъда сред приятели, ще се състезавам и ще имам възможност да спечеля медали за България и за моя град и моето училище“, споделя пък Стелиян.

Отборът по лека атлетика за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 се състои от атлетите Стефка Екатеринова (16 г., Спешъл Олимпикс Разград), Мирослава Петрова (41 г., Спешъл Олимпикс Сандански), Станислав Иванов (19 г., Спешъл Олимпикс Добрич), Стелиян Гюзелев (17 г., Спешъл Олимпикс Свиленград). Национален треньор по лека атлетика е Димитрия Халилямова.

„Отборът е силен. Предварителните резултати са обещаващи. Подготовката по места е активна и очакваме да се представим добре на Световните летни игри“, сподели Халилямова.

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие,

в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

В рамките на игрите за пръв път ще бъде проведен Глобален форум за приобщаване, на който се очаква да бъдат обсъдени и приети мерки в световен мащаб за повече участие и прекратяване на дискриминацията спрямо хората с интелектуални затруднения и увреждания. Форумът ще се проведе на 17-18 юни в Търговския център в Берлин.

Спешъл Олимпикс България получи квота от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Управителният съвет на Спешъл Олимпикс България взе решение да предостави квотите на шестнадесет български общини.

„Световните летни игри 2023 е повод да отпразнуваме спортните постижения на хора с интелектуални затруднения и ще допринесе за една нова визия на приемане. Участието на атлетите на Спешъл Олимпикс България е от особено значение за развитието на организирано спортно движение на хората с интелектуални затруднения в България, за създаването на позитивни обществени нагласи, благоприятстващи пълноценна социална реализация на тези наши сънародници, както и за утвърждаване на социалната мисия на българския спорт“, подчертава д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България.

Подготовката и участието на атлетите е в партньорство с Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева.

"Старият мост" пожелава успех на Стелиян, нека не губи надеждата и хъса си за победа и се завърне с медал!

Снимка: Архив, 2021 г.