25
Съб, Май
17 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Радослав Христов участва с отбора си, съставен от студенти от Софийския унинерситет

Бронзов медал в турнир по футзал (футбол в зала) спечели свиленградчанинът Радослав Христов. Надпреварата се проведе в Антверпен (Белгия), като в нея се включиха студенти от различни държави.

Ради участва с отбора си, съставен от момчета от Софийския университет.

Аз съм част от представителния отбор на СУ по футбол и футзал още от края на 2019 година, сподели свиленградчанинът пред stmost.info. Той е председател на Спортната комисия към Студентския съвет към Алма матер. „Получихме покана от PCU Committee( това е платформа, която е ориентирана към студентския спорт и е част от PANATHLON INTERNATIONAL - глобален лидер в спортната етика и е призната организацията от Световния олимпийски комитет), да участваме в 23-тото издание на PCU Games в Антверпен, Белгия, където взимат участие университети от цял свят. Подготвих проекта за участието ни и бяхме изцяло финансирани от Студентски съвет при СУ и подкрепяни през цялото време“, разказа още Ради.

По думите му турнирът бил много силен и имало университети от държави, в които се развива Футзалът и са на доста високо ниво. Българите изиграли 4 мача. Победили University of Applied Sciences ( Германия) с 13:1. След това надделели над силния отбор на Ukshin Hoti University of Prizren (Косово) със 7:0. В последния мач от групата обаче загубили от домакините от University of Antwerp ( Белгия), като мачът бил много оспорван и една дузпа в домакинска полза обърнала мача. След тази загуба нашите играли за 3-то и 4-то място с доста силния отбор University of Edinburgh и успели да победят с 2:1, като тази победа им отредила бронзовите медали.

Треньори на българите са проф. д-р Георги Игнатов, който е треньор на представителния отбор по футбол на университета, и гл. ас. д-р Николай Стайков, който, освен преподавател в университета, е и треньор на националния отбор на България по футзал.

Във футзала нямаш определена позиция на терена, а там постоянно участваш в нападения и атака и се позиционираш в зависимост от схемата, с която играем, обясни Радослав. „Аз повече играх в задни позиции, като съумях да вкарам гол и няколко асистенции. Емоциите бяха страхотни, а момчетата се раздадоха на 100 % и доказаха, че спортистите на СУ също са на високо международно ниво. Успяхме да грабнем окото на домакините от Белгия и да спечелим тяхното уважение с играта си и поведението. Благодарен съм на момчетата и треньорите за себераздаването голямото постижение“, каза Ради.