13
Съб, Юли
18 Нови статии

Други
Инструменти
Шрифт
KARRRRАнгел Караиванов се занимава с бойни спортове от 13-годишен
 
Световната титла по граплинг (бразилско джиу-джицу) от веригата NAGA завоюва любимчанинът Ангел Караиванов. Първенството се проведе на 12 декември в САЩ под егидата на NAGA. В него се включиха близо 2000 участници в различни възрасти, пол и трудност.
Всяка една от категориите се проведе в 4 дивизии - начинаещи, средно напреднали, напреднали и експерти. Нашият представител участва в групата на експертите, в която се дава колан като най-високо отличие. Там срещите се провеждат в една част от 6 минути, като победител се излъчва или с преимущество по точки, или чрез отказване на противника. В надпреварата за пояса Караиванов се изправи в четири битки. След две победи със сигурна позиционна игра на полуфинала той реализира мощен „heelhook“ (усукване на глезена) и отказа противника си в третата минута от двубоя.
Финалната среща бе доста нагорещена. След няколко прекъсвания от рефера българинът успя да „открадне“ 2 точки от противника си в последната минута. Това му донесе и първото място. Вицесветовен шампион на юноши в категория експерт до 91 кг пък стана неговият ученик Слав Николаев. Впрочем, през май т. г. Ангел Караиванов стана първият българин, печелил Европейска титла от веригата NAGA.
Моята спортна история започва в родния ми град Любимец, когато бях на 13 години, разказа пред „Старият мост“ Караиванов. В ученическите си години той преминава през няколко отбора по борба, един от които е ЦСКА. Като състезател на армейците е многократен шампион по свободна борба. Висшето си образование също отдадох на спорта – завърших НСА „Васил Левски“ като треньор за високо спортно майсторство, а по-късно специализирах и като кондиционен фитнес треньор, сподели любимчанинът. Доката следва в НСА практикува успешно и сумо. Години наред е шампион и национален състезател в този спорт. След завършване на висшето си образование започва да се занимава с граплинг. „Това е бойно изкуство което се фокусира върху реални ситуации на конфронтация и самозащита. Изключително характерно за него е че чрез техника, опорни точки и правилно позициониране на тялото се налага контрол над опонента, задушаващи и заключващи техники, позволявайки на човек да се защити от по-голям и по-силен опонент. Докато мнозинството бойни изкуства разчитат на сила, агресия и бързина за постигане на ефект, граплингът има съвсем различен подход, при който тези фактори не са от значение“, уточни Караиванов. През 2011 г. той основава клуба си SG Martial Animals, където тренира и развива успешно спорта, с който Дан Колов покори света (кеч-борбата). В своя клуб Караиванов провежда подготовката си и създава бъдещи таланти вече 5 години. Много от учениците му са носители на престижни титли и медали.
Диляна ЦВЕТКОВА