28
Сря, Сеп
34 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

За 20 дни 20 пациенти с КОВИД са починали, нито един от тях не е бил ваксиниран. От 21 октомври въведоха нови противоепидемични мерки, очаква се да нарасне интересът към имунизирането

82-ма граждани от община Свиленград и 33-ма – от община Любимец, са се заразили с коронавирус за периода от 1 до 19 октомври включително.

Това съобщи д-р Велина Мавродиева, гл. инспектор в РЗИ – Хасково. Сред положителните е и преподавателка от тукашно училище.

Всичките 39 легла в Многопрофилната болница за активно лечение в Свиленград, определени за лечение на болни с COVID-19, са заети. Към 20 октомври 2021 г. в интензивното отделение се лекуват 20 души с коронавирусна инфекция, а в неинтензивното – 19. За периода 1 – 19 октомври са приети 62-ма души с коронавирус, съобщиха за „Старият мост“ от лечебното заведение. Настанени са пациенти и от Ивайловград, Тополовград, Харманли. Оздравели и изписани са 34. Починали са 20 души – почти една трета от заболелите.

„Всички починали са неваксинирани – подчерта управителят на МБАЛ – Свиленград, д-р Димитър Ермов. - От приетите 62-ма пациенти само двама са с имунизация – при тях заболяването протече по-леко, те оздравяха и са изписани. Миналата година цялото Вътрешно отделение бе „КОВИД“. Сега не можем да си позволим това – нямаме достатъчно медицински персонал, не достигат медицински сестри – подчерта д-р Ермов. - В момента двама лекари от COVID-отделението са инфектирани... Единственото спасение е масовото имунизиране и хората трябва да разберат това!“

„Започна поставянето на третата доза ваксина, над 30 медицински лица вече са ваксинирани“, казаха още от болницата. В регистратурата на поликлиниката вече извършват записвания на желаещите да им бъде поставена трета игла.

Считано от 21.10.2021 г. на територията на страната са въведени временни противоепидемични мерки, които включват преустановяване на посещенията в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. Това пише в заповед на здравния министър Стойчо Кацаров във връзка с разпространението на COVID-19.

Съгласно заповедта изключение се допуска само по отношение на центровете за специална образователна подкрепа.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения, конкурси, изпити и други мероприятия с такъв характер.

Спират се присъственият учебен процес във висшите училища, както и присъствените учебни занятия в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население. Преустановяват се присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата в общините с достигната 14-дневна заболяемост между 500 и 750 на 100 000 население.

Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв м. В Свиленград такива са единствено „Жанет“ и т. нар. Китайски магазин. Хипермаркет „Жанет“ обаче вероятно ще попадне сред изключенията, които се допускат по отношение на магазините,  предлагащи предимно хранителни стоки.

Заради влошената епидемична обстановка от 00.00 ч. на 21 октомври влиза в сила въвеждането на "зелени сертификати" за достъп до обществени места. „Зеленият сертификат“ е безплатен, може да бъде на хартия или в цифров формат, и удостоверява, че даден човек е ваксиниран срещу COVID-19; преболедувал COVID-19; получил отрицателен резултат от тест.

Безплатни тестове за зелен сертификат на хора, които не са ваксинирани, ще се извършват в медицинската лаборатория с ръководител д-р Елена Генева в Свиленград, стана ясно на 20 октомври т. г. Ще се заплаща само за вземането на проба.

СМ