Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

90 души с коронавирусна инфекция са лекувани в МБАЛ Свиленград през м. септември, съобщиха от стационара. 17 от тях в тежко състояние са били настанени в интензивното отделение.

47 от пациентите са над 65-годишна възраст, а 43 – под тази възрастова граница.За разлика от миналата година, сега все по-млади хора се разболяват, казаха от болницата. Сред настанените в отделението е бил и 24-годишен младеж.

Излекуваните и изписани ковид болни през месеца са 54, а починалите – 19. С 2-3 изключения всички приети за лечение в болницата не са ваксинирани. Тези пък, които са били имунизирани, леко са прекарали болестта и бързо са изписани.

Общо броят заразените с КОВИД през септември в Свиленградската и Любимецката общини е 140, съобщи д-р Велина Мавродиева, гл. инспектор в РЗИ- Хасково. Прави впечатление, че разликата между инфектираните в двете общини е голяма. В Свиленградска те са 117, а в Любимецка – 23. Предполага се, че това се дължи на разликата в решилите да се подложат на тест.

От инфектираните през месеца преобладава броят на жените – 76, срещу 64 мъже. Въпреки че при новозаразените хората на пенсионна възраст също преобладават, и тук се наблюдава голямо увеличение на броя на по-младите. Например инфектираните между 35 и 39 години са 18 души, между 10-19 г. - 4 -ма, има и дете на 5 години.

Сред новозаразените миналия месец ваксинираните в Любимец са 2-ма, а в Свиленград – 10, повечето с поставена само първа игла. Всички те обаче са прекарали леко инфекцията и са се лекували у дома, посочи д-р Мавродиева.

СМ