22
Нед, Май
27 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Болницата в Свиленград е образцова, еталон за здравно заведение, което разполага с всичко необходимо в битката срещу коронавируса. Това заяви пред в. „Старият мост“ зам.-министърът на здравеопазването инж. Слави Пачалов, който бе на инспекция тук в петък.

Да се запознае с материалната база, оборудването, личните предпазни средства за медиците е целта на проверката му на болници в Хасковска област и страната.

Предварителната информация, която имах за свиленградската болница, се оправда, заяви зам-министърът, в чийто ресор са личните предпазни средства, снабдяването с кислород и апарати. Тукашното здравно заведение притежава отлична материална база - и като сградeн фонд, и като медицинско оборудване, и като материали и консумативи, отбеляза инж. Пачалов. Видях, че болницата обслужва дори висококритични пациенти не само от Хасковска област., за което спомага и добрата квалификация и подготовка на медицинския персонал. Тук симбиозата държава-община-частен бизнес и здравен мениджмънт е в перфектна координация, подчерта той, отбелязвайки заслугата лично на управителя на стационара д-р Димитър Ермов.

Това, от което има нужда болницата в момента, са още кислородни компресори за пациентите с по-лека форма на заболяване. Ангажирам се до две седмици два такива компресора да бъдат доставени в болницата, заяви здравният зам.-министър. Ще предоставим допълнително и още предпазни средства за персонала.

Според инж. Пачалов в момента в страната се наблюдава спад на заболеваемотта от КОВИД – 19. Възможно е на 14 януари, когато ще има заседание на Националния оперативен щаб, да се отменят част от въведените до края на месеца противоепидемични мерки. Ако обаче тенденцията се промени заради неспазването на ограниченията по време на празниците, можело и да се затегнат.

До юни месец в България ще бъдат доставени 1,5 милиона ваксини срещу КОВИД – 19, такива са засега възможностите, каза инж. Пачалов. Общо страната ни е заявила 6 млн. дози до края на годината. Спазването на дистанция от гражданите, носенето на маски и ваксинирането са нещата, които ще помогнат за преодоляване на пандемията от коронавирус, категоричен е зам.- министърът.