23
Пон, Май
29 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Трима доктори от ОАИЛ и 12 медицински сестри инфектирани с коронавирус. Личните лекари вече разполагат с електронни направления за тестове

166 души, заразени с коронавирус, са преминали в МБАЛ – Свиленград само за един месец, съобщи управителят на здравното заведение д-р Димитър Ермов. Настанените за лечение са от Свиленград, Любимец, Харманли, Тополовград, Ивайловград, Хасково и др.

За периода 1 ноември - 2 декември т. г. са излекувани и изписани 101 души.

Голям е броят на загубилите битката с КОВИД-19 в болницата – починали са 33-ма, или 20% от настанените за лечение. Умрелите са хора от различни възрасти -от 45 – 47-годишни до 85 – 86-годишни. „Да дойде сега доц. Мангъров да види дали става въпрос за едно обикновено грипче, както той твърдеше“, описа ситуацията медицинският управител.

Всички легла, определени за болни с коронавирус в МБАЛ- Свиленград, в момента са заети. „На ден изписваме по 4 – 5 пациенти, толкова приемаме, зависи от тежестта на състоянието им. Понякога се налага пациентите да изчакат да бъдат настанени“, каза д-р Ермов. Целият персонал на здравното заведение е мобилизиран. Останалите отделения, извън тези, определени за лечение на КОВИД-19, функционират по спешност. Болницата е снабдена с необходимите медикаменти, тестове и предпазни средства.

Остава проблемът с недостига на персонал. Трима лекари от Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение са инфектирани с коронавирус, 12 медицински сестри от лечебното заведение – също.

Според д-р Ермов, сегашното равнище на заболеваемост от COVID-19 ще се запази постоянно поне още две седмици, после ще започне да намалява.

Коронавирусен „клъстър“ пък бе установен в Дома за възрастни хора с психични разстройства в свиленградското с. Пъстрогор. От 110 PCR-теста, направени на персонал и потребители в социалното заведение, положителен резултат са отчетени при 24 (13 потребители и 11 – персонал). Всички те са безсимптомни, съобщиха от Областния кризисен щаб тази сутрин. Сред заразения персонал са 4 медицински сестри, 3-ма санитари и 4-ма служители. Положителните лица са отделени в самостоятелно помещение. На сградата е предписана крайна дезинфекция.

Четири дни по-рано стана ясно, че лекар от доболничната помощ и санитар в Свиленград са с положителни проби за коронавирусна инфекция. Заразен е и медик от специализираната болница за рехабилитация в Любимец.

СМ