Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

От 1 септември отпадат задължителният PCR тест за коронавирус и поставянето под 14-дневна карантина на пристигащите в България от Турция.

Лицата, които пристигат в България от Турция, Сърбия и Беларус се допускат на територията на страната без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19, гласи заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, издадена на 31 август.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция отменя със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали в България от Турция, Сърбия и Беларус в периода от 20.08.2020 до 31.08.2020 г., се казва още в министерското разпореждане.

Както е известно, досега всеки пристигащ от тези страни в България беше задължително да има направен тест, чийто срок на годност беше 72 часа. В България процедурата струваше 100 лева, а в Турция – 220 лири/ около 60 лева/. При липса на изследване за коронавирус идващият в страната ни трябваше да престои под 14- дневна карантина.

Новата заповед на практика ще отпуши граничните пунктове между България и Турция. Очаква се още тези дни да се засили пътникопотокът през ГКПП Капитан Андреево. На пазар в Одрин отново ще се юрнат хиляди нашенци. След дълга пауза куфарните търговци с нетърпение ще поемат ежедневните си занимания от двете страни на границата. Най-вероятно скоро ще отворят врати казината и игралните зали в Свиленград.