19
Чет, Май
29 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

1 088 са онкоболните в двете общини, 122 са новите случаи

81 души от Свиленград и 25 от Любимец са починали от рак през 2016 г., съобщи д-р Петя Костадинова, началник на Регионалния раков регистър. Данните за изтеклата 2017 г. все още не са готови. Злокачествените заболявания на белия дроб, стомаха, черния дроб, дебелото черво и на гърдата причиняват най-много смърт. Черната статистика бе оповестена по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

Новозаболелите в Свиленград през изтеклата година са 96, а в Любимец - 26. Броят им годишно расте с около 2 %. Радващото е, че от миналата година насам няма засегнати деца. При новите случаи 56 от Свиленград и 12 от Любимец са мъже. Силният пол най-често развива карценом на бял дроб, простатата, дебелото черво и стомаха. През 2016 г. рак са развили 40 жени от Свиленград и 14 от Любимец. Уязвимите места за коварната болест при тях са млечните жлези, шийката на матката, яйчниците, гениталиите и белия дроб. Според д-р Костадинова нямало данни имплантите в бюста на жените да оказват влияние върху развитието на рак. Същото се отнасяло и при използването на анаболи. Това обаче не означава, че трябва да се прекалява с тези препарати, подчерта онкологът.

Общият брой на диспансеризираните пациенти за двете общини е 1 088 души, 763 от тях са от Свиленградско, а 325 от Любимецко. Пада възрастта на повалените от коварната болест, която засяга все повече 30 и 40-годишни мъже и жени.

Няма лекарства за пълно излекуване от рак, тъй като не могат да се открият причинителите, сподели д-р Петя Костадинова. Редица са факторите, които влияят за появата и развитието на туморните заболявания. По данни на Световната здравна организация около 30 % от смъртните случаи се дължат на петте водещи поведенчески и хранителни рискове – затлъстяване, липса на здравословно хранене с недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол. Има и наследствени, които се отнасят до специфични мутирали гени, наследени от родителите.

Очаква се през 2018 г. в България от рак да се разболеят нови 38 500 души. Обнадеждаващото е, че над 30 % от раковите заболявания могат да се предотвратят, ако се води здравословен начин на живот или чрез имунизация срещу инфекциите, причиняващи рак, категорична е д-р Костадинова. „Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване. Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение, а с помощна на авангардни технологии се прецизира лъчетерапията без да се увреждат по никакъв начин здравите тъкани“, успокояват и от Здравното министерство.

Диляна ЦВЕТКОВА