29
Чет, Фев
22 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Ежегодно броят им расте с 2 %

Общо 1 267 души от общините Свиленград (928 пациенти) и Любимец (339 пациенти) са с онкологични заболявания. Броят на диспансеризираните за цялата Хасковска област е 8913. Новите случаи в община Свиленград са 89 - 36 жени и 20 мъже, а в община Любимец са 37 - 20 жени и 17 мъже. Това съобщи за „Старият мост“ д-р Петя Костадинова, началник на Регионалния раков регистър в Хасково, по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

Последните официални данни са от края на 2022 година, а за миналата все още се обработват на централно ниво, уточни д-р Костадинова. Черната статистика показва, че през 2022 г. от рак са починали 43 жители на Свиленград и 21 на Любимец. Обнадеждаващото е, че се увеличава средният период на преживяване на болестта.

Средно с два процента годишно нараства броят на онкологичните нови случаи, отчитат специалистите. През 2020 г. са били регистрирани 1 117 онкологично болни от общините Свиленград (787 пациенти) и Любимец (330 пациенти).

Новите случаи за Хасковска област през 2022 г. са били 1049, като мъжете са повече от жените. Силният пол най-често развива карценом на бял дроб – около 15 % от всички нови случай при тях, следван от туморите на простата, дебелото черво, пикочния мехур и стомаха. При жените на първо място е рак на гърдата – около 20% от новите случаи, следван от рак на тялото на матката, дебело черво, рак на шийката на матката, бял дроб и яйчници.

По данни на Световната здравна организация раковите заболявания са причината за приблизително 20 милиона заболели и 10 милиона смъртни случая по света през 2020 г., като около 1/3 от смъртните случаи се дължат на тютюнопушене, висок индекс на телесната маса, прекомерна консумация на алкохол, неподходящ хранителен режим и липса на физическа активност. Почти 1/4 от заболелите в световен мащаб и близо 2 милиона са смъртните случаи в Европа. Злокачествените заболявания са сред най-сериозните проблеми на здравеопазването във всяка страна на света. Те са социално значими заболявания с непрекъснато нарастваща честота, висока смъртност и в голямата си част с трайна инвалидизация. Стандартизираната заболяемост за страната по данни на Националния раков регистър средногодишно се увеличава с 1,7% при мъжете и с 1,5% при жените. Тази тенденция е характерна, както за България, така и за Хасковска област, подчерта д-р Петя Костадинова. По думите й основните фактори, характеризиращи злокачествените заболявания, са: нарастващият дял на възрастните хора в повечето страни, по-голямата възможност на медицинската наука за контрол и лечение на трансмисивните заболявания с фатален изход и нарастващата заболяемост от тях, особено при някои основни локализации (бял дроб, женска гърда, женски полови органи, простата, колоректален карцином и т.н.). Случаите на злокачествените заболявания се увеличават драстично с възрастта и най-вероятно това се дължи на натрупване на действието на рисковите фактори. Общото натрупване на риска се комбинира с тенденцията клетъчните механизми за възстановяване да са по-малко ефективни, когато човек остарява. Друга характерна особеност на раковите заболявания е, че засягат много често населението в трудоспособна възраст и заедно със сърдечно-съдовите заболявания са едни от най-важните причини за смърт и инвалидизация при тях, сподели още д-р Петя Костадинова. Увеличават се и разходите за нови лекарствени средства за онкологично болните, за поддържане качеството на живот при тези в терминален стадий и за престоя в болничните заведения. Рисков фактор е всяко нещо, което може да увеличи вероятността да се разболеете от дадено заболяване. Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор.

Д-р Петя Костадинова посочва, че условно рисковите фактори за развитие на злокачествени заболявания могат да се разделят на 4 групи:

• Поведенчески рискови фактори - тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, нездравословното хранене, наднорменото тегло и затлъстяването, недостатъчната физическа активност

• Рискови фактори на околната среда –йонизиращата и слънчевата радиация, електромагнитни излъчвания, пасивното пушене , замърсяването на въздуха, водата и почвата с канцерогенни химикали, професионалните канцерогени, замърсяване на храната от химикали

• Биологични рискови фактори – това са физически характеристики, като например пол, раса, възраст и тен на кожата. Към тези рискови фактори се включват и вируси и бактерии причиняващи рак /HBV,HCV,HPV/

• Наследствени рискови фактори се отнасят до специфични мутирали гени, наследени от родителите.

Около 30% от смъртните случаи от рак се дължат на петте водещи поведенчески и хранителни рискове: висок индекс на телесна маса, недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол. Вирусни инфекци като човешки папиломавирус (HPV), причиняващ рак на маточната шийка, и вирусите на хепатит В (HBV) и хепатит С /HCV/, предизвикващи рак на черния дроб, са отговорни за до 20 % от смъртните случаи от злокачествените заболявания в страните с ниски и средни доходи.

Обнадеждаващото е, че над 30% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени, ако се води здравословен начин на живот или чрез имунизация срещу рак причиняващите инфекции (HBV, HPV). Други могат да бъдат открити по-рано, лекувани и излекувани. „Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване. Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение, а с помощта на авангардни технологии се прецизира лъчетерапията, без да се увреждат по никакъв начин здравите тъкани“, успокояват и от Здравното министерство.