19
Нед, Май
24 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

За пръв път от години насам местен социалист успява да се добере до първото място

Адвокат Смиляна Нитова ще води листата на БСП в Хасково на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври. Това реши Националният съвет на партията, провел се на 5 август.

Любопитното е, че за първи път от години насам местен социалист успява да се добере до първото място в червената листа. На предишните избори водачите се спускаха от централата в София, което предизвика недоволство в част от местните структури. На трите избора през миналата година водачи бяха Велизар Енчев и на два пъти Владимир Маринов. Тогава от БСП реализираха по един мандат от Хасково.

Смиляна Нитова е местна снаха. Тя е свързана с общината посредством съпруга си Кръстьо Кръстев, който е от свиленградското село Сива река. Нитова има дългогодишен юридически и политически опит. Няколко мандата беше общински съветник в Хасково, член на висшите ръководни органи на социалистическата партия. Била е и два мандата народен представител от БСП. Първият път влезе в Парламента през 2013 година до лятото на 2014, когато падна правителството на Орешарски. Следващото й влизане в Народното събрание беше след избирането на Елена Йончева за евродепутат.

Смиляна Нитова беше назначена от Корнелия Нинова за Изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания през февруари. Това, според запознати с вътрешнопартийните отношения на червените, означава, че Нитова е доверен човек на лидера на столетницата.

Предстои областен съвет на БСП, на който да бъдат предложени останалите имена в листата за изборите от Хасковски избирателен район. Кандидатите за народни представители ще бъдат утвърдени от Националния съвет в София.