15
Съб, Юни
30 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Интервю с Димитър Константинов Иванов, кандидат за народен представител, Листа 11 “Демократична България - обединение”, преференция 103

Димитър Иванов е димитровградчанин, набор 1979 г. Завършил е “Финанси” в Стопанска академия “Д. А. Ценов”, Свищов.  Понастоящем работи за голяма италианска компания, производител на текстил и облекло, чиято логистична база за Европа се намира в Димитровград. Специалист по логистика, транспорт, складиране и спедиция. Радетел за екологичен и икономичен транспорт. Активист на “Зелено движение” в Димитровград.

 - Работите за логистиката на голяма италианска компания. Какво са перспективите за спедиторския и логистичния бизнес в нашия район? Как да използваме географското си положение? 

- В географско отношение регионът е изключително добре разположен и предлага много логистични предимства за бизнеса. Разбира се, необходимо е обновяване на първостепенната и второстепенната пътна мрежа, на която в последните години не се обръща никакво внимание. Автомагистрала „Марица“ се обезсмисля, заради опашките от ТИР-ове на Капитан Андреево, които забавят трафика.

Изграждането на логистични центрове е изключително атрактивно и ако се подходи правилно на национално ниво, регионът може да се оформи като един модерен и иновативен индустриален център, като естествена връзка между Европа и Азия.

Засега и правителството, и бизнесът пропускат близостта с Гърция - източник на преки чуждестранни инвестиции у нас. А до пристанището на Александруполис има удобен достъп от нашия регион.

- Наскоро ремонтираха жп линията Капитан Андреево - Пловдив - Септември. Смятате ли, че това ще облекчи колоните от ТИР-ове по ГКПП? 

- Тепърва ще се види, но вече е някаква алтернатива на сухопътния транспорт. Линията е електрифицирана, двойна, има изграден интермодален терминал в Пловдив. За съжаление на юг, близо до границата няма такъв капацитет за претоварване и склад, което е проблем от логистична гледна точка.

Нека не забравяме, че железопътният транспорт е най-екологичният и най-икономичният вид транспорт. А сега в условията на "Зелената сделка" ЕС ще финансира именно жп инфраструктурата. Това е удачна възможност за региона, стига правителството да не "усвои" финансирането за безсмислени проекти.

- Как виждате съдбата на Свободната безмитна зона в Свиленград? Дали има шанс да заработи отново?

- Не виждам как би могла да заработи отново в прекия смисъл на "безмитна зона". Зоната обаче би могла да предостави съвременни решения и услуги в областта на логистиката и складирането. За целта обаче са нужни целенасочени усилия от страна на държавата, каквито към момента напълно липсват.

Може да бъде изграден липсващият интермодален терминал в близост до границата, тъй като терените са в близост до разклонението на жп-линията за Гърция и за Турция.

 Могат да се отдават под наем складови помещения, като не говоря за стари индустриални постройки, а за модерни складове, с необходимата техника и информационна осигуреност, за бърза и качествена обработка на товари и насочването им към съответните дестинации, било то към страната или пренасочването им към чужбина. Зоната може да се обособи като претоварен и транзитен център за стоки и материали.