19
Сря, Юни
23 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт
blokk1blokk2blokk3blokkФермери: Искаме Бойко Борисов да дойде при нас. Напълно спря движението през ГКПП Капитан Петко войвода
 
Общонационална стачка, организирана от двата големи синдиката на работещите в частния и държавния сектор, започна днес в Гърция. 700 трактора от цялата област Еврос блокираха движението за ГКПП Капитан Петко войвода. Протестните действия на замеделците стартираха още в пенеделник (1 февруари). С всеки изминал ден напрежението растеше все повече и повече. На 2 и 3 февруари блокадата бе от обяд до 24 ч. Колите и камионите минаваха по заобиколни пътища, за да достигнат българската граница, видя на място екип на „Старият мост“. Селскостопанските машини бяха стоварени на 20-ина километра от българския пункт, на главния път до моста на река Арда. Целта бе да се хване движението и по магистралата за Турция. Голям огън бяха запалили протестиращите, за да се сгреят. Опънали бяха и найлонова палатка. Няма да мръднем оттук, докато управниците не чуят исканията ни, заканиха се фермерите. Впечатление направи, че само една патрулка охраняваше стачкуващите, докато в България на подобни прояви се наблюдава засилено полицейско присъствие.
На 4 февруари стачката прерасна в общонационална и 700-те трактора се насочиха към ГКПП Капитан Петко войвода. От 12 часа бе затворен пункта Орменьон, което спря движението изцяло през ГКПП Капитан Петко войвода. Блокадата ще продължи до 18 ч. Гръцките фермери протестират заради ниските изкупни цени и вдигането на цените на горивата, семената, торовете. Освен това те, както и целият гръцки народ, са недоволни от вдигането на данъците и осигуровките в родината им. При 1 000 евро печалба ще трябва да дам 750 на държавата. Как ще живеем аз и семейството ми с останалите 250“, заяви един от протестиращите Андонис Балоктис, който от 13 години е женен за българка. Общо отглежда 300 дка с жито, боб, нахут и други насаждения. По думите му българите също ще бъдат ощетени от кризата в Гърция. Само аз давам работа на 35 българи, но както са тръгнали нещата няма да мога да плащам заплати, сподели Балоктис. Заради исканите от политиците промени ще работим на нула. Разходите ще изядат печалбата ни, заяви още фермерът. По думите му не можело да продължава така. Анестис Пасхалидис пък сподели, че промените в данъчното законодателство не касаят само земеделците, а и всички останали. Той отглежда 300 дка картофи, боб и лук. Дава работа на 40 българи. „Скоро земеделците няма да сме единствените протестиращи, ние просто сме най-активни. Вдигането на данъците засяга всички. В четвъртък всички ще се вдигнат на национален протест. Нека държавата знае, че имаме сила“, каза още Пасхалидис. Той и колегите му смятат, че е най-добре политиците и обикновените хора да преговарят за размера на данъците. Ако те бъдат поносими, ние ще работим и държавата ще печели, бяха категорични протестиращите.
 
Управниците ни се страхуват да се срещнат с нас, оплака се Андонис Балоктис. Ако беше Бойко Борисов, вече щеше да е кацнал с хеликоптер тук. Каним го да дойде, за да го почерпим с бобена чорба, пошегува се фермерът.
 
За помощ към премиера се обърнаха и българските превозвачи, които от понеделник висят по границите и са силно изнервени от ситуацията. „Това не се търпи. Крайно време е да се намеси държавата ни. Да се тропне по масата и гръцките власти да не позволяват подобно безобразие“, негодуваха шофьори. Длъжни сме да защитим българските превозвачи, информирали сме Брюксел за проблема. Това съобщи пред Нова ТВ министърът на външните работи Даниел Митов. Бойко Борисов пък е разговарял по телефона с гръцкия си колега Алексис Ципрас. Премиерът казал, че вътрешни проблеми не трябва да се превръщат в повод за нарушаване на правото на свободно движение на хора и стоки и призовал гръцкия министър-председател да бъдат предприети мерки, включително чрез осигуряване на коридор за транзитни превози.
 
Диляна ЦВЕТКОВА