21
Пет, Юни
21 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Основно лични проблеми са поставени пред депутата

Само четирима свиленградчани пожелаха да се срещнат с хасковския депутат от ГЕРБ Делян Добрев, за да споделят проблемите си и да потърсят съдействие от него за решаването им. Народният представител дойде тук в понеделник и прие нашенците в офиса на ГЕРБ, който се намира в бившия ДДЮ.

Жена споделила с депутата, че синът й е работил в тукашната безмитна зона и имал да получава от там 16 заплати. Добрев е разговарял с изпълнителния директор на Национална компания Индустриални зони Кирил Николов, който му обяснил, че се търсели варианти със заем на дружеството или по друг начин да се осигурят средства и да се изплатят трудовите възнаграждения. Както „Старият мост“ писа, в тукашния районен съд са заведени жалби срещу дружеството за изплащане на дължимите заплати, като на 4 май бе даден ход на 5 дела срещу Зоната.

Тукашно семейство пък споделило с депутата социален проблем. Жената била с висока степен на инвалидност и имала нужда от личен асистент. Добрев се обадил в тукашните „Социални грижи“, от там обяснили, че най-вероятно съпругът ще бъде назначен за асистент когато стартира програмата, като се очаква това да стане от 1 август. Възрастен мъж пък разговарял с народния представител за цената на гроздето, субсидиите за тютюнопроизводителите, национални доплащания за някои видове земеделска продукция. Той настояваше за минимални изкупни цени на гроздето, което няма как да се случи, каза Делян Добрев. Държавата може да потърси средства за национални доплащания, но за някоя от следващите години, тъй като за тази не са предвидени такива средства в бюджета, допълни той. По думите му производителите на алкохол вече се контролирали стриктно с промяната в Закона за акциза и данъчните складове и изискването да се поставят измервателни уреди за количество продукция. Това всъщност е борба с фалшивия бандерол и алкохол, ефектът тук ще е косвен, когато се произвежда повече алкохол от грозде, ще има по-голямо търсене на суровината и по този начин пазарната й цена ще бъде защитена, каза депутатът. Преди да дойде в Свиленград Делян Добрев се срещна с жители на Тополовград, които се оплакали от инфраструктурата, от лошото състояние на пътя Свиленград-Тополовград и т. н. Навсякъде се засяга проблемът с неизплатените премии на тютюнопроизводителите, хубавото е, че отделените за тях 116 млн лв. влязоха в актуализацията на бюджета и когато законът влезе в сила, няма да има пречка да започне изплащането им, каза Делян Добрев.

Елена МИХАЛЕВА