19
Сря, Юни
27 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

 БТА

Утре, 5-и декември, сутринта Марейд Макгинес, комисар по въпросите на финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, и министърът на финансите Асен Василев ще посетят заедно граничния пункт "Капитан Андреево". Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков, който се срещна днес с комисар Макгинес. Имахме дълга, доста ползотворна дискусия с комисар Макгинес. Тя има доста широко портфолио, свързано с финансовата устойчивост, с борбата срещу прането на пари, финансовите измами, финансирането на тероризма, отбеляза Денков. Част от нейните теми са свързани със санкциите и спазването на санкциите срещу Русия, така че имаше какво да си говорим по тази тема. Дискусията беше много интересна, каза Денков. Той увери, че са разговаряли като партньори и основният акцент е бил върху това как да заздравят това партньорство, така че да са още по-полезни по отношение на избягването на всякакви възможни финансови злоупотреби.

По отношение на санкциите, свързани с „Лукойл", целият разговор беше за това как да се включим в общоевропейските усилия, за да можем да избегнем всякакви възможности за нарушаване на санкциите, както по отношение на нефтените и петролните продукти, така и по отношение на стоките с възможно двойно предназначение, които, за съжаление, се оказват в руската армия, заяви Николай Денков. Той добави, че двамата са обсъдили доста практически стъпки, за да бъдат полезни в тази борба.

В отговор на въпрос премиерът Денков каза, че, когато излезе въпросният доклад с твърдения, че "Лукойл" заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти, всъщност в него няма доказателства, а само предположения и внушения. Всички наши проверки досега показват, че „Лукойл“ не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон или митническа разпоредба. Без да има ясни доказателства, не бих искал и медиите, и политиците да злоупотребяват с едни такива обвинения, посочи премиерът. По думите му, ако се намери следа за такова нещо, от правителството ще бъдат ясни и прозрачни и ще го представят пред медиите. Заобикаляне на санкциите има и това не е специфичен български проблем, този проблем трябва да се изследва на общоевропейско ниво.

Относно ветото на президента Денков каза, че очаква то да бъде преодоляно много бързо, защото аргументите, които се използват, не са адекватни. Със сигурност народните представители знаеха много добре какво гласуваха, когато беше прието решението за изпращане на тази помощ, посочи премиерът. Самият факт, че повече от 30 години тези бронетранспортьори не са използвани нито в МВР, нито към армията, показва, че не са били необходими, подчерта Денков. Според него аргументът, че могат да бъдат използвани при военни действия също може да се оспорва, защото при една добре оборудвана българска армия, тези бронетранспортьори по-скоро биха пречели, отколкото да помогнат.