30
Чет, Май
17 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

За трети път Мая Борисова представя пред съграждани творчеството си

Седмата си самостоятелна изложба подреди в Арт галерията в Свиленград Мая Борисова. За трети път талантливата местна художничка представя творчеството си пред свои съграждани.

Интересното е, че дебютът ѝ е бил точно преди 10 години, а това е била първата изложба за свиленградската галерия.

Експозицията „Дамата на червената роза II“ бе открита днес и ще остане до 10 април. За гостите Мая бе подготвила малки тематични ръчно изработени подаръци. Картините в изложбата са изработени на графичен таблет и представляват реалистична живопис, изобразяваща обекти и места, на които Мая е била през последната година. Това е пътуваща изложба, която вече е гостувала в Сливен и Пловдив.

Пред „Старият мост“ Мая сподели, че за заглавие на изложбата е използвала собствения си псевдоним. „Оприличиха ме на червена роза и на мен ми хареса това прозвище“, с усмивка поясни тя. Същото заглавие ще носи и поетичната книга, която тя пише, като стиховете й имат пряка връзка с картините. „Първо рисувам и после пиша стиховете, вдъхновени от художествените ми творби“, разясни художничката поетеса. Тя подари една от картините си на Арт галерията

Мая Борисова рисува от съвсем малка. Първата си грамота печели в Хасково през 2010 г. за участие в конкурс за дизайн на значка под наслов “Нека доброто започне от теб’’. Оттогава до днес има множество отличия и грамоти от различни конкурси – през 2013 г. получава почетна грамота от д-р Петър Стоянович (министър на културата) за принос в честването на 133- годишнината от рождението на Йордан Йовков в Жеравна.

През 2014 г. е наградена с второ място в средношколски конкурс за изобразително изкуство на името на Добри Добрев в Сливен. През 2021 г. печели конкурс за дизайн на корица за книга на тема “ Covid-19 „. Мая участва в множество изложби, конкурси и пленери. През 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 г. взима участие в годишните изложби в Свиленград, редом с утвърдени художници.

Средното си образование завършва в художествената гимназия в Сливен през 2015 г. в специалност “Рекламна графика”. Образованието си продължава в сферата на графичния дизайн в Националната художествена академия в София, но решава да прекъсне обучението си и да продължи самостоятелно творческия си път. Завършва множество курсове по дизайн, фотография и грим. 

В момента се занимава активно с дизайн, корици и илюстрации на книги. Изявява се и като модел, участвайки във фотосесии.